- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Puțin timp ne mai desparte de prima zi de Paște și pregătirile sunt în toi. După ce au terminat curățenia generală, gospodinele au intrat în bucătărie pentru a se pregăti și anul acesta, așa cum se cuvine pentru o sărbătoare atât importantă.
Nu mai este nicio surpriză că mesele tradiționale românești sunt foarte bogate în prepatate, însă medicii ne atenționează să fim atenți la cum combinăm felurile de mâncare în așa fel încât să nu ne punem sănătatea în pericol.
Citește și: Pui întreg la cuptor cu lămâie și condimente
Care este cel mai sănătos preparat de pe masa tradițională de Paște
De la ouă roșii, la drob, până la pască și cozonac, mesele tradiționale românești sunt pline de bucate apetisante. Cu greu le rezistăm și de cele mai multe ori ajungem să ne simțim plini și în final, obosiți.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit recent, în mediul online, despre cum ar trebui să ne comportăm la masa de Paște, dar și despre preparatul tradițional românesc cel mai sănătos. Ei bine, potrivit ei, există un anume preparat care nu doar că este sănătos, dar are și multe beneficii pentru organism și nici nu îngrașă. Este vorba despre celebrul stufat de miel.
Medicul nutriționist chiar încurajează consumul frecvent de ceapă și usturoi, inredientele de bază ale stufatului de Paște, pentru că acestea au foarte multe calități nutriționale. În plus, usturoiul și ceapa au și efecte afrodiziace și contribuie la slăbit.
„În meniul de Paște trebuie să includeți stufatul, acea tocană pe bază de ceapă și usturoi verde. E momentul din an în care e bine să consumăm verdețuri din belșug, pe post de alimente, nu de condimente! N-ar fi rău să mâncăm mai des și ceapă și usturoi. Ele conțin compușii cu sulf care se activează în ficat și îl detoxifică. La nivelul sistemului cardiovascular fluidizează sângele, scad tensiunea arterială, nivelul de colesterol și, implicit, riscul de boli cardiovasculare”, explică Mihaela Bilic.
„Dintotdeauna usturoiul a fost considerat un antibiotic natural, alicina din structura lui acționează pe bacteriile și ciupercile nocive pentru organism și echilibrează flora intestinală și bucală (are efect bactericid pentru candida). Mai puțin cunoscut este faptul că usturoiul determină eliberarea de oxid nitric, aceeași moleculă miraculoasă prezentă în pastilele ce cresc potența masculină”, a mai adăugat acesta.
Cum să gătești ceapa și usturoiul pentru a avea probleme cu stomacul
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a mai dezvăluit că aceste verdețuri ajută și în procesul de slăbit și le-a încurajat pe gospodine să nu excludă stufatul din preparatele de Paște de anul acesta. De asemenea, ea a mai oferit și variante alternative pentru cei cărora nu le place stufatul din carne de miel și câteva sfaturi despre cum se poate găti ceapa, într-un mod cât mai sănătos.
Și pentru doamne am o veste bună: quercitina din ceapă și vinilditiina din usturoi inhibă transformarea pre-adipocitelor în adipocite și blochează acțiunea genelor responsabile de apariția unor noi celule adipoase. Deci consumul de ceapă și usturoi poate fi un ajutor pentru slăbit, prin limitarea expansiunii depozitelor de grăsime.
Nu vă place carnea de miel? Atunci faceți stufat cu carne de pui sau de porc. Aveți arsuri de la ceapă și usturoi? Aflați că în varianta fiartă, adică în stufat, sunt tolerate mai ușor, iar conținutul mare de fibre accelerează digestia. Gătiți cu sos de roșii din belșug, crește absorția fierului din carne și din verdețuri… asta dacă mai era nevoie de argumente nutriționale – a transmis Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.