Antena Căutare

Biserica Sf. Atanasie, intre traditie si mitologie

Pastratorul cheii de la Biserica Sf. Atanasie din Kastro e Kosta Makedos, al carui neam se trage din Alexandru cel Mare si mosteneste, din tata in fiu, cifrul sofisticatului sistem de blocare a usii principale.



Daca vrei sa patrunzi secretul insulei, urca drumul serpuind prin­tre maslini pana la Kastro, unde thassio­tii au trait, sute de ani, in izolare, de frica piratilor, asteptand ca lumea mo­derna sa-i cheme pe tarm ca sa ri­di­ce alte sate turistice. Kastro e si­tuat in varful plat al unui munte, pe care azi stau infipte rui­ne­le cetatii geno­ve­zului Jacob Gatel­luzzi, stapan cand­va peste Thassos si Lesbos, ruine din care s-a rezidit, zice-se, cu sute de ani in urma, biserica-monument a Sfantului Atanasie. Din locul sau, bise­rica pri­veste spre Athos, unde, in seco­lul al X-lea, sfantul ridica, cu mainile sale, prima lavra a calugarilor orto­docsi din Muntele Sfant.

Pustiu, in restul anului, Kastro se-nsufleteste, pe 18 ianuarie, de hramul sfantului, cand oamenii urca la praznic. Trei zile, biserica devine o neincapatoare trapeza: mancarurile („coulbani") se asaza pe masa comuna, iar naosul se umple de cantece vesele. Le­genda spune ca, pe 18 ianuarie, la Kastro, nimeni nu se imbolnaveste si nimeni nu sufera vreun accident. Cel mult, acei care nu cred raman zavorati in biserica. Poate chiar Sf. Atanasie ii incuie caci, nu de putine ori, Kosta, pastratorul cheii, a trebuit sa intervina spre a scoate din incurcatura vreun ratacit. Una dintre regulile stricte priveste inter­dic­tia de a fotografia in biserica, motiv pentru care imaginile au puterea de a se sterge singure, la iesirea din spatiul sacru.

Pe timpul verii, Kosta deschide, la Kastro, o modesta taverna unde poti manca o simpla salata choriatiki, cu mai multa branza decat cu verdeturi si legume, asezand alaturi paharelul de tsipouro (rachiu) aromat cu glykaniso, planta cu seminte, gust si parfum ca de anason. Nu te vei ridica de la masa fara sa-ncerci si deliciosul iaurt de capra, gros, pe care Kosta a turnat miere de pin si a presarat nuci uscate. Va sta cu ochii pe tine cat mananci, fiindca, spune el, n-ai voie sa lasi nimic in castron...


sursa: Jurnalul National

VIDEO! S-au scumpit cazarile la mare... Elevador de Santa Justa - linistea Lisabonei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x