Oricat de mic ar parea orasul, el a adunat mai multe stele Michelin decat tot restul Scandinaviei. O experienta care te va convinge de meritele bucatarilor sefi de aici este cu siguranta restaurantul noma, cu doua stele Michelin. Trebuie insa sa ai grija sa iti faci rezervare cu cel putin 3 luni inainte, daca vrei sa iei masa aici, in weekend. Bucatarul sef René Redzepi isi rasfata clientii cu o reinterpretare inovatoare personala a bucatariei gourmet nordice, pastrand metode de preparare traditionale si folosind produse locale.
Aici nu veti gasi prea mult ulei de masline, foie gras sau rosii uscate, ci mai degraba ingrediente senzationale din regiunile nordice: midii Horse, crabi de apa adanca, langustine din Insulele Faroe, toate proaspete. Nu lipsesc nici halibutul, somonul salbatic, codul si algele din Islanda sau mielul din Groenlanda. Ingredientele simple de zi cu zi, precum cerealele si legumele, le vei degusta aici intr-un context surprinzator. Pe langa toate astea, noma te va ajuta sa iti faci o idee si despre design-ul danez, atat de vestit si de laudat. Extrem de stilat, interiorul care ofera 45 de locuri in restaurant si 120 in salonul pentru petreceri, este decorat minimalist, desi foloseste o serie de elemente rustice. Preturile sunt si ele nordice: un meniu cu 7 feluri ajunge la 120 de euro, iar cel cu 12 feluri la 160 de euro.
Oricat timp ti-a mai ramas din prima zi petrecuta la Copenhaga, ai putea sa te plimbi spre Hellerup, pentru micile magazine cochete si cea mai mare si gustoasa inghetata din toata zona. Poti sa te ratacesti si spre plaja unde ti-ai putea savura in liniste inghetata care nu s-a terminat
nici acum.
Daca ai auzit insa de Tivoli, atunci poti alege sa iti petreci seara in acest parc de distractii care, pe langa roller coastere, gazduieste si o mare varietate de restaurante, printre care The Paul, al englezului Paul Cunningham. Vei gasi in Tivoli si tot felul de produse traditionale, precum turta dulce, in functie de sezon.
Pentru a te trezi pe cea mai frumoasa si fotografiata strada din oras, petrece-ti noaptea la 71 Nyhavn. Vei fi chiar in centrul orasul, la o aruncatura de bat de Strøget - strada pietonala renumita pentru oportunitatile de shopping, si vei avea mai mult ca sigur vedere spre port. Nyhavn se intinde de-a lungul unui canal si casele traditionale vopsite in culori vii atrag in orice anotimp la fel de multi turisti precum Mica Sirena. Se bea bere din belsug aici, dar se poate lua si vaporasul pentru o plimbare pe canale.
Oferta Cool Copenhagen a hotelului, care include sampania si micul dejun, iti pune la dispozitie o camera dubla pentru pana in 100 de euro. Trezeste-te devreme si, daca ai noroc sa fie una dintre duminicile in care magazinele sunt deschise, porneste spre Strøget. Cand ajungi la Illum, un department store, care, pe langa cele mai cunoscute marci din lume are o florarie cu buchete uriase de flori proaspete, opreste-te si incearca orice din patiseria de la parter.
Vei gasi briose de toate felurile, chifle si paini, cum nu ai fi banuit ca poti gasi in Nord. Treci si printre rafturile magazinului cu delicatese de la subsol, incearca ciocolata facuta manual si cumpara un borcan cu bomboane de orice fel. Macar asa te vei bucura de modelele colorate pe care danezii le fac pe bomboane, pentru ca nu ai timp sa mergi intr-o fabrica de bomboane in toata regula sau in parcul de distractii BonBon-Land. Inainte sa iei taxiul spre aeroportul de pe malul marii, opreste-te pentru o cafea la cafeneaua Jorden Rundt. Cafeaua este peste tot preparata si decorata cu mare atentie in oras, dar la Jorden Rundt poti sa o bei privind marea. Cu o forma de chiosc, cu geamuri de sus pana jos, Jorden Rundt este o ocazie buna sa mai privesti inca o data plaja si cardurile de rate, pescarusi, gaste si lebede, in lumina puternica si mai clara decat oriunde acasa.
Citeste si goodfood.ro!
Foto: bestourism.com