Un alb infinit, aparent neatins de om. Este cea mai simpla, dar cea mai exacta descriere a Groenlandei. Cu toate acestea, este locul in care iti poti petrece o vacanta cat de poate de interesanta. Ciprian Enea a stat doua saptamani printre ghetari si isi aminteste incantat de expeditia inedita.
"Scopul expeditiei a fost acela de a reface pasajul dintre Oceanul Atlantic si cel Pacific. Asadar nu am fost doar in Groenlanda. Am traversat o buna parte din zona Canadei a Oceanului Arctic", spune Ciprian.
Ciprian a vizitat de la orase si sate inuite pana la comunitati izolate intre gheturi si s-a plimbat nestingherit pe Oceanul Arctic.
"Am mers cu un spargator de gheata rusesc, dar adaptat conditiilor de turism pentru anul 2013. Fiecare dintre noi aveam cabina cu dus, cu apa calda. Aveam un restaurant unde se servea masa."
Romanul a fost curios sa incerce delicatesele locale.
"Am mancat trei sau patru tipuri de sushi de balena. Adica o piele de balena groasa cam de trei patru centimetri care avea un gust foarte bun. Am asistat la un festin cu foca cruda. Ni s-au pus pe masa inima de foca cruda, rinichi de foca cruda, coaste de foca cruda."
Experienta care l-a marcat cel mai mult a fost intalnirea cu ursii polari.
"Am facut safarii in cautarea ursilor polari. La un momen dat, s-a lasat o ceata foarte groasa si ne-am dat seama ca de fapt la 200 de metri, deasupra unui deal, prin ceata, scosesera capul doi ursi polari. De undeva din spate ne-a venit semnalul ca de fapt si in spatele nostru e un urs polar. Ne-am dat seama ca ei ne vanau pe noi, nu noi ii vanam pe ei cu aparatele foto", povesteste Ciprian.
Singurul inconvenient al unei astfel de vacante este pretul.
Astfel de expeditii nu sunt ieftine. Un loc in camera dubla incepe undeva la 15.000 de dolari si poate urca pana la 30.000 de dolari.
Acestui pret i se adauga si echipamentul care costa aproximativ 1500 de euro. E adevarat ca e foarte scump, dar nu in fiecare an ai ocazia sa te plimbi printre ghetari si sa privesti in ochi ursii polari.