Antena Căutare

Destinatii de vis: Venetia, orasul fluid al hedonismului

Putine orase te pot captiva atat de puternic ca Venetia. Italia pare sa fi inventat un oras doar pentru desfatarea tuturor simturilor, cu palatele sale aurite, cu leganarile moi ale apelor in care parca mai poti vedea oglindindu-se chipuri frumoase de curtezane. Misterios si decadent, iti va cuceri inima de cum vei ajunge acolo.

Nimeni nu poate uita ce inseamna sa vezi pentru prima oara Marele Canal, artera principala ce strabate Venetia. Cladiri uriase in culori fabuloase se apleaca in unghiuri nebunesti deasupra apei intunecate - in orice moment simti ca s-ar putea prabusi in laguna si ca acest oras pretios ar putea sa dispara pentru totdeauna. In general se respira o atmosfera de carpe diem, iar orasul este locul in care te bucuri de ziua de azi, pentru ca maine simti ca poate nu va mai veni.

CE TE VA SURPRINDE

Aici ordinea lucrurilor e parca rasturnata - arta e peste tot, iar banalul e ceva rar: in perioada imperialista Venetia a cheltuit sume enorme de bani pentru a-si imbunatati arhitectura deja frumoasa.

Vapoare din care flutura steagul Golden Lion au adus bogatia din Indii, iar orasul s-a imbracat fara pudoare in foarte multe ornamente, devenind celebru prin decadenta sa. Este o adevarata comoara de care turistii profita din plin si de care nu se mai satura.

Oriunde mergi, intalnesti opere de arta - in arhitectura in sine sau in peretii palatului si bazilicile care sunt raspandite in orice colt al orasului. Venetia este ca un tablou viu, intr-o continua schimbare. Nici un alt loc nu are o geografie atat de variata si nestatornica incat sa descoperi piazzas linistite si canale parasite aparent netrecute pe harta.

Doua rataciri pe aceeasi alee laturalnica nu vor fi niciodata la fel si chiar si cei care locuiesc aici de cateva decenii pot fi surprinsi de o schimbare.

2010/07/07//74390-venezia1.jpg

Inecata de valuri de turisti vara si de apele lagunei toamna, Venetia suporta totul cu rabdarea unei frumoase si nobile curtezane, leganandu-se pe marginea ruinei, dar inca admirata de toti cei care se expun farmecelor ei ieftine, pur si simplu pentru ca nicaieri nu e ca aici si nimic nu iti ofera aceeasi senzatie de desfatare.

Cel mai romantic mod de a vedea Venetia este plutind pe ape, intr-o gondola. Le gasesti in orice punct turistic ce se ocupa cu inchirierea lor si de-a lungul Marelui Canal. Ca niste limuzine ce aluneca de-a lungul orasului, ele primesc pana la sase persoane in pantecele lor alungit - desi cuplurile prefera de cele mai multe ori sa nu imparta plimbarea cu nimeni.

Gondolierul te va duce cel putin in zona Marelui Canal si la bazinul San Marco in timpul turului, dar rutele exacte depind de locul de imbarcare. Preturile variaza, dar sunt in jur de 65 de euro ziua si 80 euro noaptea. Spre deosebire de alte lucruri din Venetia, tururile cu gondola nu sunt negociabile si daca vei face acest lucru, e posibil sa ofensezi mandria profesionista a gondolierului.

CE POTI VIZITA

Palatul Ducal

Aflat in piata San Marco, palatul Ducal este cea mai grandioasa cladire din oras. Inceput in mijlocul secolului 9, palatul a trecut prin revizuiri si reconstructii de-a lungul istoriei si, din punct de vedere arhitectural, e un mix eclectic de stiluri.

In interior, palatul este plin de obiecte de arta din mai multe perioade istorice, dar in mod special din timpul Renasterii. Camerele sunt decorate somptuos, ostentativ chiar, in contextul aspectului general auster al complexului.

Podul Suspinelor

2010/07/07//74395-podsuspine.jpg

Desi in mod tehnic face parte din palatul Ducal, acest pod reprezinta el insusi o imagine distincta a Venetiei. Fiind initial destinat transportului de prizonieri din temnite catre curtile palatului, el a fost numit "Podul Suspinelor"de lordul Byron (atunci cand privea randurile de condamnati care se desfatau pentru ultima oara cu frumusetea Venetiei).

De fapt, foarte putini prizonieri condamnati au trecut acest pod din secolul 16, dar chiar si fara acest detaliu cu iz istoric, este o structura frumoasa, un loc din care orasul se vede in toata splendoarea sa.

Campanile

Acest turn cu clopot urias - ce domina piata San Marco - se vede de oriunde din oras si este un punct bun de reper atunci cand te ratacesti prin oras. Ca multe lucruri din Venetia, Campanile are o istorie colorata.

Toata constructia s-a prabusit de fapt in 1902, dar in mod miraculos nimeni nu a fost ranit (in afara de o pisica mai putin norocoasa) si turnul a fost reconstruit. Privelistea din varf, de deasupra lagunei si a orasului este probabil cea mai frumoasa din Venetia. Biletul costa in jur de 6 euro pentru adulti si 3 euro pentru copii.

Bazilica San Marco

2010/07/07//74396-smarco.jpg

Piesa din centrul pietei San Marco dateaza inca din secolul 9. Nici ea nu a fost ocolita de grandoarea si bogatia venetienilor si a fost extensiv reconstruita in 1063. Mai multe programe de restaurare si renovari au mentinut bazilica intr-o stare fantastica de reparatie. Domul cu accesoriile murale si fresce sunt spectaculoase intr-un mod particular. Pregateste-te sa fii uluit de altarul stralucitor de aur.

Podul Rialto

Ponte de Rialto a fost odata singurul pod permanent ce lega o parte a Marelui Canal cu cealalta. Din acest motiv are un loc special in istoria Venetiei. Aceata bijuterie arhitecturala este permanent cautata de vizitatorii dornici sa aiba cea mai buna priveliste de-a lungul Marelui Canal, dar si de localnicii pe care ii intalnesti vanzand suveniruri turistilor.

Colectia Peggy Guggenheim

Cea mai completa colectie de arta moderna a Venetiei, Peggy Guggenheim produce o ruptura in cadrul renascentist ce face atat de mult parte din Venetia. Ea a apartinut initial lui Peggy care a locuit in Venetia in Palatul Venier dai Leoni. Cand a murit, in 1979 a lasat toata colectia ei de piese de arta, incluzand opere realizate de Kandinsky, Ernst si Dali, fundatiei care ii poarta numele. Ele sunt expuse in cladirea in care a locuit doamna Guggenhiem.

Muzeul Istoriei Navale

In afara centrului orasului este muzeul istoriei navale (Museo Storico Navale). Aflat intr-un depozit vechi in apropierea de Arsenale (de unde pleca flota venetiana), acest muzeu este o expresie de necontestat a istoriei navale glorioase a orasului. Avand peste patru etaje, muzeul este intesat cu nave si modele de dimensiuni reale.

Transport

2010/07/07//74394-venezia6.jpg

Transportul public in Venetia este, din motive evidente, unul cu totul diferit fata de orice alt loc. Si desi a circula pe ape ti se poate parea neobisnuit la inceput, de indata ce te obisnuiesti descoperi ca se desfasoara intr-un mod destul de asemanator transpotului traditional. Exista si autobuze si taxiuri pe strazile pricipale ce iti permit sa te deplasezi oriunde in oras.

Aeroportul Marco Polo se gaseste la aproximativ 12 kilometri de oras. Cel mai usor mod de a ajunge in oras de la terminal este prin autobuzele conventionale. Exista doua servicii prin care poti ajunge la Venice Piazzale Roma, de unde va trebui sa treci la transportul pe ape.

Autobuzele circula la fiecare jumatate de ora, iar calatoria dureaza intre 20 si 25 de minute.

Autobuzul ATVO circula intre aeroprt si Piazza le Roma plecand de pe aeroport intre orele 5 a.m si 8 p.m. si intorcandu-se spre acesta intre 8.50 a.m. si 00.00. Biletul unei calatorii costa 3 euro si poate fi achizitionat de la ghiseele de pe aeroport.

O alternativa este insa si sa strabati orasul pe ape. Poti lua autobuze si taxiuri ce vor purta pe apa chiar de la aeroport. Aceste ambarcatiuni cu motor circula intre 6 si 10 dimineata si pana dupa miezul noptii si durata unei calatorii pana in San Marco este de aproximativ o ora si 15 minute si costa 12 euro.

Taxiurile te vor lasa oriunde in oras, dar te vor costa substantial mai mult decat orice alta forma de transport. Intreaba soferul dinainte care este pretul si asteapta-te sa platesti cel putin 70 de euro.

Vaporettele

Si in interiorul orasului vei gasi autobuze maritime care te vor ajuta sa te deplasezi de la Piazza le Roma la Piazza San Marco in mod regulat. Biletul costa 6 euro.

Daca planuiesti sa folosesti in mod frecvent acest mod de deplasare, preturile sunt:

12 ore: 13 euro

24 ore: 15 euro

36 ore: 20 euro

48 ore: 25 euro

72 ore: 30 euro

Restaurante

Venetienii se bucura de tot ce este mai bun, inclusiv mancarea. Exista sute de restaurante in oras care servesc mancare italiana in care fructele de mare sunt cel mai des intalnite. Preturile variaza mult de la oferte speciale pentru turisti, la meniuri de pranz ce sunt considerabil mai ieftine decat cele de seara, dar calitativ sunt mai slabe in general fata de cele destinate exclusiv turismului.

Pentru a gasi ceva de calitate si la un pret acceptabil, trebuie sa iesi din zona atat de turistica din Piata San Marco, dar ca orice lucru din Venetia, sunt greu de gasit. Pastele sunt in general consistente si la un pret bun, in timp ce specialitatile din caracatita pot avea preturi astronomice.

Osteria Bancoria (Campo San Giacometto, San Polo) se gaseste in unul dintre cele mai romantice locuri din Venetia, unde vara poti lua pranzul langa captivantul canal. Al Mascaron este un alt restaurant unde preparatele din peste sunt impecabile, pasta facuta al dente, iar risotto este atat de delicios incat locul este renumit pentru aromele sale de vis de cativa ani buni.

Baruri, cluburi, magazine

Nu este prea ieftin sa treci pragul cafenelelor, barurilor sau puburilor din Venetia. Oricine vrea sa bea o cafea la o terasa intr-un cadru parca ireal si de aceea preturile sunt in conformitate cu cererea. Iar daca ai fost in Paris sau Londra si ti s-a parut scump, aici e posibil sa ramai cu gura cascata cand va veni nota. Ai putea incerca sa gusti un vin bun, italian la Il Muro, care este printre preferatele localnicilor.

Naranzaria se afla in locul unui depozit vechi unde erau pastrate citricele pana a fi duse la piata. Aromele din meniu sunt de neuitat si merg de minune cu vinurile care se gasesc acolo. Este un loc ideal pentru un aperitiv si o gustare usoara.

Cat despre cluburi de noapte si discoteci, vei gasi din plin. In general barurile si cafenelele stau deschise atat de mult ca practiv nu prea ai motive sa mergi din unul in altul pentru a-ti prelungi noaptea in oras.

Fiind cel mai scump oras al Italiei, hainele si suvenirurile sunt frumoase si chic, iar nume ca Prada sau Armani sunt acasa la ele.

Daca vrei ceva deosebit care sa iti aminteasca de Venetia, cumpara hartie facuta de mana. Legatoria Piazzesi on Campiello della Feltrina (in apropierea pietei San Marco) inca printeaza modele proprii folosind bucati de lemn, iar preturile sunt acceptabile.

Orice vei decide sa iei cu tine cand pleci, vei simti ca ai lasat ceva din tine acolo: nu doar o suma frumoasa de bani, ci sentimentul ca pentru cateva zile ai fost pe un alt taram, pe cat de real, parca pe atat de inchipuit.

Si de fapt ne este greu sa renuntam la vis. Imposibil.

Oferte speciale de cazare in Venetia! Rezervi 4 nopti si platesti 3!


Citeste si despre ce poti vizita in Barcelona si Praga!

Moscova crede in turism... Varsovia – legenda unui Phoenix...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x