Antena Căutare

Farmecul tarilor scandinave

Grandoarea capitalelor, mirajul nordului si al „noptilor albe”, elanii si renii maiestuosi care populeaza tara lui Mos Craciun sunt doar cateva particularitati ale unei vacante in nordul Europei.

„Tara celor 1.000 de lacuri"


Un circuit in tarile nordice inseamna a calatori cu trenul, ferryboat-ul, avionul, iar daca mai este si iarna poti adauga linistit saniile cu caini ori snowmobilul - in acest fel ai garantia ca nu te vei plictisi niciodata.

Incepe cu Finlanda, „tara celor 1.000 de lacuri" pe care, atunci cand timpul i-o permite, se plimba Mos Craciun. La urma urmei, in Laponia este ca si acasa. Helsinki, capitala Finlandei, va fi prima ta oprire. Un oras fascinant, plin de traditie si modernism. Daca nu zabovesti prea mult, important este sa vizitezi zona portuara (de unde se pot face croaziere superbe) si fortareata Suomenlina.

Articolul continuă după reclamă

Spre „Venetia Nordului"

Este recomandat sa pleci cu vaporul catre urmatoarea oprire, Stockholm. si nu in cursul zilei, ci seara. Odata ajuns la destinatie, sunt toate sansele ca Stockholm sa ti se para cel mai frumos oras din cate vei vizita in Pensinsula Scandinava. Doar nu degeaba este poreclit „Venetia Nordului"... Vara este o locatie superba, cu multimea de parcuri si monumente ce merita vizitate. De asemenea, ar fi bine sa te duci la Palatul Regal si Piata Stortorget. Aici se afla vechea cladire a bursei, Academia Suedeza, Muzeul Nobel. Ai in vedere si Palatul Drottningholm (un fel de „Versailles"), resedinta familiei regale. Incheie aceasta etapa a calatoriei tale cu Muzeul Skansen, primul in aer liber din lume care adaposteste peste 150 de cladiri vechi din sec. XVIII-XIX aduse aici de pe intreg teritoriul Suediei, dar si o gradina zoologica cu animale nordice.

2011/03/11//209832-stockholm.jpg


Printre fiorduri

A venit randul Norvegiei. Cu masina, ferry si apoi iar cu masina, dupa un drum absolut superb printre fiorduri, ajungi la Lillehammer, fosta gazda a Jocurilor Olimpice de Iarna, editia din 1994. Ai posibilitatea de a urca pe „Drumul Trolilor", un fel de Transfagarasan mult mai spectaculos, de a strabate „Drumul Vulturilor", denumire data din cauza curbelor care par sa se intersecteze unele cu altele. Merita insa o mica spaima ca sa admiri la finalul calatoriei fiordul Geiranger, pe buna dreptate catalogat drept „regele fiordurilor". Urmeaza Bergen, dupa un drum parcurs cu trenul, al doilea oras ca marime din Norvegia, iar apoi Oslo.

Ziua o incepi cu o vizita in Parcul de Sculpturi Vigeland, apoi te vei indrepta catre Peninsula Bygdoy, unde optional, se poate vizita Muzeul Corabiilor Vikinge, ce expune trei asemenea ambarcatiuni. Una dintre ele s-a pastrat aproape intacta timp de 1.000 ani. Daca revii in centrul orasului, poti admira Palatul Regal (Det Konggelige Slottet), cu gradinile regale (Slottsparken), Universitatea (aula este decorata cu fresce de Edvard Munch), Parlamentul (Stortinget), Teatrul National ori Primaria (unde se decerneaza anual premiile Nobel pentru pace.

Fortareata Akershus este poate cel mai important monument medieval al Norvegiei, construit in jurul anului 1300. Dominand portul, fortareata este folosita astazi pentru ceremonii oficiale.

Danemarca, punctul terminus

Ultimul capitol al acestui circuit este reprezentat de Danemarca. De la Oslo poti ajunge la Copenhaga cu un vas de croaziera. Nu rata faimoasa statuie „Mica Sirena", inspirata de povestea lui Andresen, Fantana Gefion, Palatele Amalienborg, un complex impunator, ridicat in 1750 si format din patru palate Rococo construite in jurul unui scuar octogonal (Frederiksstaden), in care se afla statuia ecvestra a regelui Christian al V-lea.

Lista obiectivelor turistice poate continua cu vechiul si pitorescul port Nyhavn, Piata Kogens Nytorv, vechea Bursa, Palatul Christianborg (sediul Parlamentului danez), Biblioteca Regala si gradina acesteia, noua biblioteca „Diamantul Negru", Piata Primariei, Gradinile Tivoli sau galeria de arta „Ny Carlsberg Glyptotek".

Cat ne costa

Un circuit in tarile Scandinave incepe de la 1.500 euro si ajunge undeva la 3.900 de euro de persoana. Include 10 nopti de cazare, transportul, toate transferurile, traversarile cu ferryboat-ul. Nu sunt incluse taxa de aeroport, asigurarea medicala si intrarile la obiectivele turistice.


sursa: RevistaFelicia.ro

foto: Hepta.ro

Constructii neobisnuite - cele mai frumoase cladiri din lume (partea a II-a)... Insulele Galapagos - expresia desavarsita a naturii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x