Conform legendei, Contele Siegfried s-ar fi casatorit cu Melusina, o sirena (mitologia medievala a Europei occidentale e plina insa de astfel de personaje), care avea sa dispara in valurile raului Alzette, dupa ce i-a daruit contelui un mostenitor.
Desi aceasta parte este doar un mit, faptele arata ca de la Contele Siegfried se naste Casa de Luxembourg, o dinastie care, in secolele al XIV-lea sI al XV-lea, a dat patru imparati pentru imperiul carolingian si patru regi ai Boemiei.
Cu toate ca originea orasului este romantioasa, Luxemburgul si-a luat denumirea intr-un mod cat se poate de concret: "Lucilinburhuc", denumirea data initial cetatii, insemna chiar "cetate mica", iar aceasta denumire avea sa arate cele doua trasaturi care au caracterizat orasul pentru o perioada destul de mare de timp.
In primul rand, zona stancoasa avea interes strategic militar si o fortificatie de admirat. Orasul avea sa ramana o cetate fortificata timp de aproape 1.000 de ani, pana in 1867.
In al doilea rand, orasul nu avea sa fie niciodata unul mare: erau cam 5.000 de locuitori la inceputul secolului XIV, iar in prezent sunt in total 82.000, fapt care nu face din Luxemburg tocmai o metropola.
Calator prin Luxemburg
In afara de minunatele legende si de interesanta istorie a orasului, Luxemburg este plin de locuri frumoase, demne de vizitat intr-o viata.
O lista completa cu obiectivele turistice demne de vazut ar putea fi foarte greu intocmita, insa calatorii indragostiti de frumos ar trebui sa se lase pierduti prin centrul Luxemburgului. Doar asa pot fi vazute si retraite legendele de odinioara.
Printre cele mai vizate locuri se afla Muzeul National de Istorie si Arta si Muzeul de Arta Modernă Marele Duce Jean.. Muzeul National de Istorie Militara, aflat in Diekirch, se inscrie si el pe aceasta minimala lista.
Preturile de cazare in orasul-stat nu sunt prea la indemana, insa Luxemburgul poate fi vizitat usor din Franta, Olanda, Belgia sau Germania, asa ca daca va petreceti vacanta intr-una dintre aceste tari merita sa va programati o zi pentru o calatorie spre Luxemburg.
Incearca insa sa ajungi pana la caderea serii pentru ca orasul destul de cosmopolit din timpul zilei, "adoarme" repede. Pe strazile inguste, printre casele inalte si vechi, aproape ca n-ar fi de mirare sa iti iasa dinainte paznicul cetatii, strigand: "Este ora 23, cetatea doarme linistita!".
Citeste si Jurnalul National!
Foto: luxembourgtrip.wordpress.com