Era cea mai inalta cladire din Moscova pana la terminarea Turnului cu Clopot al lui Ivan cel Mare in 1600. Cladirea originala, cunoscuta sub numele de "Biserica Trinitatii" este compusa din opt biserici laterale asezata in jurul bisericii centrale. Cea de-a zecea biserica a fost ridicata in 1588 in fata cimitirului sfantului local Vasile.
In secolele 16 si 17, biserica, perceputa ca un simbol al orasului era cunoscuta sub numele de „Ierusalim" si servea ca o alegorie a templului sfant pe perioada paradei anuale ce se tine in Duminica Floriilor, la care participa patriarhul Moscovei si tarul.
Designul cladirii, construit sub forma de flama ce se ridica spre cer nu are alte analogii in arhitectura ruseasca: nimic similar nu poate fi gasit intr-un mileniu de traditie bizantina incepand cu secolul cinci si pana la secolul cincisprezece ... o cladire ciudata ce capteaza atentia prin felul neasteptat, complex si intercalat in care ies la suprafata detaliile de design. Catedrala a reprezentat punctul de climax al arhitecturii nationale rusesti din secolul 17.
Biserica a functionat ca o divizie a Muzeului Istoric National din 1928. A fost complet secularizata in 1929 si din 2011 a ramas proprietatea Federatiei Ruse. A facut parte din Kremlinul Moscovei si Patrimoniul UNESCO din 1990. Este de multe ori confundata cu Kremlinul din cauza locatiei sale in patratul rosu si a proximitatii fata de Kremlin.
Structura bisericii
Micul dom din stanga marcheaza basilica celor binecuvantati (1588). Fundatiile, traditionale pentru Moscova medievala au fost construite din piatra alba, in timp ce bisericile au fost ridicate in piatra rosie, pe vremea aceea un material destul de nou folosit in constructii (prima cladire construita din caramida si atestata in noul Kremlin a fost in 1485). Baza este perfect aliniata, indicand un profesionalism in desen si masuratori, insa fiecare subsegment devine tot mai putin regulat.
Restauratorii care au inlocuit parti din cladire intre 1954-1955 au descoperit ca bucatile masive de caramida ascund o rama de lemn ce trece prin toata cladirea. Aceasta a fost ridicata initial ca un model al viitoarei catedrale, iar pe masura ce a fost construita, a fost inclusa in catedrala finala.
Constructorii, fiind fascinati de flexibilitatea noii tehnologii au folosit caramida atat pentru interior, cat si pentru exterior, lasand cat mai multa suprafata descoperita, iar cand constructia cerea folosirea de piatra, ei o decorau cu un model ce imita caramida. Cladirea se numea initial „Biserica Trinitatii" si a fost sfintita pe 12 iulie 1561 si ridicata nai apoi la rangul de catedrala.
Foto: richard-seaman.com
VIDEO! Tsunami de turisti la mare... VIDEO! Gradina Copou, un parc plin de istorie...