Antena Căutare

Venetia, destinatia romantica numarul 1 a Italiei

Probabil nici o alta tara din lume nu are in "portofoliu" atat de multe locuri pe care sa le treci intr-un clasament al celor mai romantice destinatii ale lumii, precum Italia.

SPECTACOLUL SERENISSIMEI


Venetia e unul dintre acele orase in care orice tanar care freamata de iubire si-ar dori sa ajunga macar pentru o ora, sa-i impartaseasca frumusetea alaturi de iubirea vietii lui. Strazile sale inguste - care se strecoara intre zidurile vechilor "palazzo" si canalele cu apa de un verde tributar Afroditei - sunt deliciul lungilor plimbari in doi, "mana in mana, buza in buza", cum zice poetul. Plimbarile cu gondole, pe canale, in faptul serii, cantecul ritmat al gondolierului si sentimentul ca nu mai e loc sub cer decat pentru cei doi indragostiti, toate acestea nu fac decat sa intareasca alegerea Venetiei intr-un top al celor mai romantice destinatii ale Italiei - si, de ce nu?, si intr-un top planetar.

Articolul continuă după reclamă

2010/06/23//66332-venezia2.jpg

Venetia este insa mai mult decat decorul unei strangeri de mana si al unei sarutari. E o "tesatura" de 117 petece de pamant, "furate" marii si legate intre ele cu peste 400 de posuri si canale, Canal Grande fiind, daca vreti, «strada principala» a acestui neobisnuit oras, care ofera spectacolul a sute de biserici, campanile, piete, piatete si campo-uri, precum si nenumarate imobile si palate vechi, varuite in culori de un pastel fanat.

Situata in nord-estul Italiei, in laguna venetiana, protejata de Marea Adriatica de o fasie de pamant numita Lido, Serenissima - nume sub care mica republica italiana a fost cunoscuta in alte veacuri - este asaltata de turisti mai ales iarna, la vremea Carnavalului, in ciuda timpului umed si cetos. Turistii nu o ocolesc insa nici primavara, la ceasul arborilor infloriti, din gradinile ascunse, nici in verile care-si pierd fierbinteala, in mijlocul apelor, nici in inceputurile de toamna cu briza linistita. Abia din octombrie pana in ianuarie pasiunea «se stinge», la ceasul cand cetatea este prada usoara timpului ploios si inundatiilor care transforma Venetia intr-o cetate «si mai lacustra» decat este peste an.

Cel mai bun mod de a ajunge in Venetia este sa alegeti trenul, pana la Gara Santa Lucia. Daca veniti cu autobuzul sau cu masina personala, terminalul se afla in apropiere, dar peste Canal Grande, in Piazzale Roma. Si dintr-un loc, si din celalalt, cucerirea orasului se face pe jos, traversand pod dupa pod, pana la hotelul unde ati ales sa trageti. De aceea, recomandarea mea este sa alegeti bagaje rezonabile ca volum si musai pe role, ca sa le puteti trage dupa dvs.!

2010/06/23//66333-venezia3.jpg

La Venetia se mai poate ajunge si cu avionul, pana pe aeroportul Marco Polo, de unde, pentru a ajunge in cetate, va trebui sa luati fie autobuzul sau taxiul, pana la terminalul din Piazzale Roma, fie un vaporetto, pana la statia pe care o doriti - caz in care distanta pentru «cursa de tarait bagaje» va fi substantial mai mica.

Tot pe un vaporetto puteti sa faceti si un tur al orasului - pretul va fi cu mult mai mic decat daca ati alege o plimbare cu gondola sau chiar cu... taxiul de apa.

Cei care ajung pentru prima data in Venetia pot apela la serviciile birourilor de informare turistica din Gara Santa Lucia sau din Piazza San Marco. La rigoare, pot intreba insa si la hotel, majoritatea lucratorilor din turism cunoscand cel putin o limba straina. Orasul e usor de strabatut daca tii cont pe care parte a Canal Grande te afli. E bine de stiut ca Venetia este impartita in sase cartiere (sestieri), Cannaregio fiind cel mai aproape de gara. Pe aceeasi parte se mai afla cartierele San Marco si Castello. Dincolo de marele canal sunt cartierele Santa Croce, San Polo si Dorsoduro.

NU RATA!


Sa trecem in revista si cateva dintre obiectivele turistice pe care n-ar trebui sa le ratati - intre doua sarutari infocate, cum am mai spus.

Piata San Marco
este una dintre atractiile principale ale Venetiei. Este inconjurata de magazine de lux si de cafenele elegante, unde peste zi puteti adasta privind la sutele si miile de turisti care fotografiaza bazilica sau hranesc porumbeii, iar seara puteti asculta muzica live. (Un pont: in noptile de vara, dintr-una dintre cafenele se aud acordurile unui viorist roman, tigan, cu degete sprintene pe corzi...). Veti plati un pret «de top», pentru o masa in aer liber, dar spectacolul merita toti banii.

Bazilica San Marco - pe care va indemnam sa o admirati din mijlocul pietei cu pricina (dupa care sa intrati in ea, inchinandu-va la icoanele cu aura bizantina si urcand pana sub acoperis, de unde, iarasi, veti admira piata, sprijiniti de piciorul unuia dintre cei patru cai de bronz) -, sfintita in anul 882 d.Hr., are o frumoasa arhitectura in care se amesteca stilurile Vestului si ale Estului.

2010/06/23//66334-venezia4.jpg

Tot in Piata San Marco se afla Palazzo Ducale (Palatul Dogilor), fost centru politic si judiciar al guvernarii venetiene, pana la caderea Republicii, sub Napoleon, in anul 1797. Palatul este «conectat» la fostele inchisori ale Venetiei printr-un pod inchis, care traverseaza un canal ingust. Podul este cunoscut drept «Puntea suspinelor» si nu are nimic de a face cu... suspinele din dragoste.

Canal Grande insusi este nu doar o «sosea de apa», ci si o «scena de spectacol», plina de tot felul de barci si gondole (cu amorezi sau nu) si marginita de vechi palazzo cu linii zvelte si decoruri bogate. Punctul din care privelistea asupra marelui canal e cea mai frumoasa este Podul Rialto (Ponte di Rialto), care de peste 400 de ani sta in inima Venetiei. Podul leaga doua cartiere ale Serenissimei si este, in acelasi timp, un bazar interesant, viu, pitoresc.

Sa nu uitati nici zecile de muzee ale Venetiei, cu colectii dintre cele mai variate, de la cele de arta medievala pana in contemporaneitate, intre ele remarcandu-se Galleria del'Accademia, unul dintre cele mai mari muzee de arta ale Italiei, cu cele 24 de camere ale sale, ocupand trei cladiri istorice, ele insele monumente ale arhitecturii venetiene.

Am mai pomenit de Carnaval (care se tine cu 40 de zile inainte de Pastele catolic, inainte de intrarea in Post), insa Venetia are si alte festivaluri. In luna iulie, de exemplu, aici are loc Regatta Redentore, o competitie a barcilor medievale, pe Canale Grande.

Si sa nu uitam bisericile, fiecare dintre ele adunand cateva panze sau sculpturi ale unor artisti celebri si avand in spate o legenda incantatoare, pe care ati putea s-o aflati, cu putintica rabdare.

2010/06/23//66339-venezia5.jpg

CE SA CUMPERI DIN VENETIA?

Fala cea mare a cetatii o constituie obiectele din sticla de Murano (create pe una dintre insulele satelit ale Venetiei). De la mici bijuterii, pana la vase masive din sticla colorata, manufacturata, in modele unicat, toate pot starni interesul iubitorilor de frumos. Mastile de Carnaval se vand in tot timpul anului (nu e nevoie sa ajungeti in cetate musai in februarie, cand se tine marea "fiesta" a Venetiei).

Costumele de epoca, din dantela si brocart, pot fi o alegere interesanta. De asemenea, mici statuete de marmura (replici ale unor sculpturi celebre), acuarele sau gravuri reprezentand scene din timpul Serenissimei, toate acestea pot fi un suvenir sensibil al unor zile petrecute in cel mai romantic oras al Italiei.

CE SA MANANCI?


Fructele de mare, mamaliga si orezul sunt elementele definitorii ale gatsronomiei venetiene clasice. Sepia - si nero di seppia (cerneala neagra a "animalului" marin) se asorteaza excelent cu orezul si mamaliga. Daca va displace combinatia, incercati "zuppa di pesce" (supa de peste), salatele de radicchio, mancarurile pe baza de mazare. In Piata San marco si in imprejurimi preturile sunt mai mari, in vreme ce cu cat te indepartezi de centru preturile pentru un pranz devin tot mai mici, ajungand pana la 17-24 euro pentru trei feluri de mancare si o racoritoare.

UNDE POTI LOCUI?

In Venetia, veti gasi hoteluri de toata mana - la 1 la 5 stele - si pentru toate buzunarele - de la 40-50 de euro pe noapte pana la cateva mii de euro (tot pentru o noapte). Dar Venetia nu are prea multe hoteluri (si nici nu se vor construi altele, cate vreme orasul are o lege proprie, care interzice, de aproape 300 de ani, orice cladire noua). O varianta convenabila ar fi sa alegeti sa sejurnati intr-o localitate vecina, de unde sa calatoriti spre Venetia in fiecare dimineata, pentru a o parasi in fiecare seara. Puteti alege intre hotelurile mai vechi sau mai noi din Mestre, care sunt si cel mai aproape, Chioggia sau Padova (care va ofera sansa unor alte expeditii romantice, in interiorul oraselor "resedinta" - ceea ce ar insemna sa va impartiti timpul de plimbare intre Venetia si Chioggia, ori Padova, dupa caz.

sursa: Jurnalul National

Turistii pot vizita "Bucurestiul intr-o zi"!... Cele mai periculoase locuri din lume pentru inot...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x