- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Doamna doctor profesor Roxana Maria Nemeș a explicat cum de fapt simptomele specifice astmului variază de la un pacient la altul și că nu toți ce au o respirație șuierătoare sau wheezing (sunet asemănător unui fluierat în momentul expirației) se consideră a fi un simptom al bolii. Alte simptome prezentate sunt: tuse trenantă, constricție toracică (senzația de strângere sau presare la nivelul pieptului) și dispnee (lipsă de aer).
Gazda emisiunii, Dr. Mihail Pautov, a completat informațiile medicului specialist, adaugând că 10 % dintre pacienții care suferă de astm pot avea astm sever. Astmul sever este o afecțiune cronică, fiind o formă mai complexă a bolii care este destul de dificilă de controlat, chiar și sub un tratament standard recomandat de către medicul curant.
Doamna doctor Roxana Maria Nemeș a explicat cum ne dăm seama că suferim de o forma mai severă de astm. Un prim sfat este vizita periodică la medicul specialist. Acesta îi supune pe pacienți la o evaluare clinico-biologică, dar și la un test simplu numit spirometrie (ajută la măsurarea volumului de aer expirator).
În unele cazuri, poate dura mult timp până este identificată o combinație de medicamente potrivită fiecărui pacient și doza de administrare necesară.
Ce presupune tratamentul astmului și ce trebuie să știe cei afectați despre activitățile pe care le pot desfășura
Astmul nu se poate vindeca, dar se poate ține sub control. În cazul acestei boli, se găsesc soluții specifice, medicale sau terapeutice, pentru suferinzi.
Respectarea indicațiilor date de medic si administrarea unui tratament eficient, suferinzii de astm pot avea în continuare satisfacție în activitățile ce le aduc plăceri. Un exemplu perfect există in domeniul sportului extrem, alpinismul.
Satyarup Siddhanta suferea de astm din timpul facultății, neputând alerga pe distanțe mici fără a avea disconfort respirator și având mereu un inhalator in buzunar. Acesta a atins apogeul carierei, când a urcat pe muntele Everest în 2015, în timp ce suferea de astm. Nu există obstacole care te fac sa te oprești să faci ceea ce îti place și în cazul in care suferi de o boala cronica, cum e astmul.
Atât timp cât simptomele sunt ținute sub control cu ajutorul tratamentului recomandat de medicul curant, pacienții pot face în continuare activitățile pe care le plac, inclusiv sport.
Roxana Maria Nemeș, profesor universitar și medic primar pneumologie-pediatrie, în discuția avută cu gazda emisiunii MediCOOL, ne informează cum putem ține boala sub control, aceasta fiind o patologie cu care se poate trăi. Monitorizarea și ținerea sub control a crizelor cu ajutorul unui tratament și a vizitelor medicale periodice la medical specialist ajută la evitarea unor situații neplăcute.
Limitările in activitațile de zi cu zi a suferinzilor de astm le pot pune viața în pericol prin experimentarea unor simptome accentuate și grave, doar atunci cand bolnavul abandonează tratamentul de specialiatate, spune doamna doctor Roxana Maria Nemeș. Cea din urmă recomandă pacienților cu astm să mențina o legătura constantă cu medicul lor, să înțeleagă în profunzime această patologie și să își trăiască viața ca un individ fara nicio problemă de sănătate.
Pentru mai multe informații despre astm, puteți accesa platforma online pentru pacienți eastmsever.ro.