Antena Căutare

MediCOOL, sezonul 4. Ce este dermatita seboreică și cum poate fi tratată cel mai eficient. Mătreața, una dintre manifestări

În cel mai recent episod MediCOOL, gazda emisiunii Carmen Brumă, alături de medicul primar în dermatovenerologie Oana Firescu, a adus în discuție și sănătatea părului, cu precădere problemele generate de dermatita seboreică. Iată ce soluții există atunci când te confrunți cu mătreață persistentă.

colaj foto medicool Galerie
Ce este dermatita seboreică și cum poate fi tratată. Ce produse sunt indicate pentru a scăpa de mătreață | Antena 1

Mătreața reprezintă o problemă întâlnită destul frecvent în rândul populației, însă ce ne facem atunci când aceasta persistă?

Medicul primar dermatolog Oana Firescu a explicat ce presupune, mai exact, această afecțiune a scalpului, dar și dacă spălarea mai frecventă a părului are efecte pozitive sau negative asupra apariției mătreții.

Citește și: MediCOOL, sezonul 4, episodul 11 din 22 aprilie. Ce alimente ne ajută să avem un somn odihnitor. Cum ne afectează lipsa somnului

Ce este dermatita seboreică. Cum este indicat să îți speli scalpul și părul pentru cele mai bune rezultate

Dermatita seboreică este o afecțiune dermatologică reprezentată de inflamație cronică și care se manifestă prin scuame sau coji cu aspect uscat și albicios, care afectează scalpul, dar și alte zone ale corpului. Aceasta poate da părului un aspect inestetic, însă poate fi ținută sub control cu produse special destinate afecțiunii.

Citește și: Dermatita atopică la copii: cauze, simptome și tratament

„Frecvența spălării părului și a scalpului diferă de la o persoană la alta și nu există un număr magic (de zile n.r). Este adevărat că există anumite criterii: cantitatea de sebum pe care o secretă scalpul nostru este cea care dă aspectul de gras și diferă în funcție de vârstă, de genetică, de sex, de condiții de mediu, și existența unor afecțiuni dermatologice ale părului și ale scalpului.

Atunci când ne confruntăm cu mătreață, cu dermatită seboreică, medicul recomandă o spălare mai frecventă a părului, care poate fi benefică, cu produse specifice acestei patologii”, a explicat medicul, punctând că toate criteriile menționate anterior pot să difere și în funcție de anotimp.

Citește și: Medicool sezonul 4, 15 aprilie 2023. Cum să scapi de sedentarism în propria casă

Care este cauza dermatitei seboreice. Cum poate fi tratată

Totodată, există în mentalul colectiv ideea potrivit căreia problemele scalpului, cum ar fi dermatita seboreică, țin de genetică și nu pot fi înlăturate cu ajutorul unui tratament specializat. Medicul Oana Firescu a dezvăluit care este, de fapt, cauza principală a dermatitei seboreice și implicit a mătreții în exces.

„Dermatita seboreică are o predispoziție genetică, dar principala responsabilă este, de fapt, o ciupercă ce trăiește pe pielea noastră - malassezia. În anumite condiții, ea se dezvoltă necontrolat.

Este cea care determină apoi mâncărime, roșeață, descuamarea scalpului cu acele fragmente albe care se desprind. Din fericire, există produse dermato-cosmetice care se adresează tocmai acestui dezechilibru. Acestea conțin ingrediente active, precum disulfură de seleniu, pirocton olamină, uree și acid salicilic”, a explicat medicul specialist.

Are duritatea apei vreun efect asupra dermatitei seboreice? Ce soluții sunt

„Duritatea apei nu provoacă dermatită seboreică în sine, dar poate să determine un dezechilibru, agresarea scalpului și a florei, dar și creșterea secreției de sebum. Există soluții și preparate care scad duritatea apei, dar există și preparate pentru păr asociate tratamentelor dermato-cosmetice pentru dermatita seboreică sau produse care calmează scalpul iritat”, a conchis medicul Oana Firescu.

MediCOOL, sezonul 4, episodul 11 din 22 aprilie. Ce alimente ne ajută să avem un somn odihnitor. Cum ne afectează lipsa ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x