- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mătreața reprezintă o problemă întâlnită destul frecvent în rândul populației, însă ce ne facem atunci când aceasta persistă?
Medicul primar dermatolog Oana Firescu a explicat ce presupune, mai exact, această afecțiune a scalpului, dar și dacă spălarea mai frecventă a părului are efecte pozitive sau negative asupra apariției mătreții.
Ce este dermatita seboreică. Cum este indicat să îți speli scalpul și părul pentru cele mai bune rezultate
Dermatita seboreică este o afecțiune dermatologică reprezentată de inflamație cronică și care se manifestă prin scuame sau coji cu aspect uscat și albicios, care afectează scalpul, dar și alte zone ale corpului. Aceasta poate da părului un aspect inestetic, însă poate fi ținută sub control cu produse special destinate afecțiunii.
Citește și: Dermatita atopică la copii: cauze, simptome și tratament
„Frecvența spălării părului și a scalpului diferă de la o persoană la alta și nu există un număr magic (de zile n.r). Este adevărat că există anumite criterii: cantitatea de sebum pe care o secretă scalpul nostru este cea care dă aspectul de gras și diferă în funcție de vârstă, de genetică, de sex, de condiții de mediu, și existența unor afecțiuni dermatologice ale părului și ale scalpului.
Atunci când ne confruntăm cu mătreață, cu dermatită seboreică, medicul recomandă o spălare mai frecventă a părului, care poate fi benefică, cu produse specifice acestei patologii”, a explicat medicul, punctând că toate criteriile menționate anterior pot să difere și în funcție de anotimp.
Citește și: Medicool sezonul 4, 15 aprilie 2023. Cum să scapi de sedentarism în propria casă
Care este cauza dermatitei seboreice. Cum poate fi tratată
Totodată, există în mentalul colectiv ideea potrivit căreia problemele scalpului, cum ar fi dermatita seboreică, țin de genetică și nu pot fi înlăturate cu ajutorul unui tratament specializat. Medicul Oana Firescu a dezvăluit care este, de fapt, cauza principală a dermatitei seboreice și implicit a mătreții în exces.
„Dermatita seboreică are o predispoziție genetică, dar principala responsabilă este, de fapt, o ciupercă ce trăiește pe pielea noastră - malassezia. În anumite condiții, ea se dezvoltă necontrolat.
Este cea care determină apoi mâncărime, roșeață, descuamarea scalpului cu acele fragmente albe care se desprind. Din fericire, există produse dermato-cosmetice care se adresează tocmai acestui dezechilibru. Acestea conțin ingrediente active, precum disulfură de seleniu, pirocton olamină, uree și acid salicilic”, a explicat medicul specialist.
Are duritatea apei vreun efect asupra dermatitei seboreice? Ce soluții sunt
„Duritatea apei nu provoacă dermatită seboreică în sine, dar poate să determine un dezechilibru, agresarea scalpului și a florei, dar și creșterea secreției de sebum. Există soluții și preparate care scad duritatea apei, dar există și preparate pentru păr asociate tratamentelor dermato-cosmetice pentru dermatita seboreică sau produse care calmează scalpul iritat”, a conchis medicul Oana Firescu.
MediCOOL, sezonul 4, episodul 11 din 22 aprilie. Ce alimente ne ajută să avem un somn odihnitor. Cum ne afectează lipsa ...