Antena Căutare

Tratamentul infecțiilor vaginale și importanța unui diagnostic adecvat

Orice femeie, la orice vârstă, poate contacta o infecție vaginală. Infecțiile vaginale se pot lua atât prin act sexual, fiind considerate infecții cu transmitere sexuală, cât și prin contact cu obiecte infectate. Toaleta publică este cel mai simplu exemplu.

Galerie
Infecțiile vaginale duc deseori la complicații, lăsate netratate

O infecție vaginală este, practic, în termeni simpli, un dezechilibru al florei vaginale. Un vagin sănătos este ușor acid, cu un pH, de obicei, în intervalul 3.8 – 4.5, potrivit Veneris.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 90% din cazurile de infecții vaginale sunt diagnosticate cu vaginită bacteriană (gardnerella vaginalis), trichomoniază (trichomonas vaginalis) și candidoză (candida albicans).

Ele sunt împărțite în infecții vaginale fără transmitere sexuală, cum sunt candidoza și vaginita bacteriană și cele cu transmitere sexuală, precum trichomoniaza, chlamydia și gonoreea.

Infecțiile vaginale nu trec niciodată de la sine și necesită întotodeauna tratament specializat oferit doar de medicul specialist, mai ales că majoritatea simptomelor sunt de multe ori aceleași, potrivit Donna Medical.

Articolul continuă după reclamă

Printre cele mai frecvente simptome ale infecțiilor vaginale se numără modificări ale secrețiilor zilnice, senzație de discomfort în zona genitală și nevoia de a urina des și, în unele cazuri, dureri în timpul actului sexual.

Metode de prevenție și tratament ale infecțiilor vaginale

De cele mai multe ori, infecțiile vaginale sunt contactate în urma unui raport sexual neprotejat cu parteneri care poartă bacterii, de aceea este recomandată întotdeauna folosirea prezervativului.

Citește și:Ce trebuie să știe orice gravidă despre infecțiile urinare în sarcină. Simptome, cauze, tratament

Câteva dintre cauzele dezvoltării unei astfel de infecții ar mai fi și tratamentele cu antibiotice, utilizarea pilulelor contraceptive, un sistem imunitar deficitar, utilizarea preparatelor intravaginale și spermicidelor, o igienă intimă excesivă sau necorespunzătoare, obezitatea, parfumurile sau tampoanele și obiectele străine introduse intravaginal.

Cea mai bună metodă de tratament este prevenția așa că, pentru evitarea apariției infecțiilor vaginale se recomandă purtarea unei lenjerii din materiale naturale, evitarea hainelor mulate și evitarea costumelor de baie ude, purtate timp îndelungat, dar și irigațiile vaginale.

Citește și:Diagnosticarea infecțiilor urinare și posibile complicații

Tratamentul pentru infecții vaginale depinde de microorganismul incriminat și doar medicul poate decide exact ce ar trebui făcut.

În cazul infecțiilor vaginale fără transmitere sexuală, tratamentul poate consta fie în administrarea intravaginală a unui ovul, doză unică, fie în cea a mai multor ovule, pe o perioadă cuprinsă între 3-7 zile.

Însă, lasate netratate, acestea pot duce la complicații, care, mai ales în cazul femeilor însărcinate pot cauza avort spontan sau naștere prematură.

Infecțiile vaginale netratate pot creste, de asemenea, riscul unor afecțiuni medicale mai grave, infecții post-histerectomie și alte tipuri de infecții mai complicate. De asemenea, pot creste riscul de boala inflamatorie pelvină și de infertilitate.

În cazul infecțiilor vaginale cu transmitere sexuală, tratamentul este detaliat, are o durată mai îndelungată și include și antibiotice. În general, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Un 2025 de excepție! Vezi acum
Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x