Antena Căutare

Tratamentul infecțiilor vaginale și importanța unui diagnostic adecvat

Orice femeie, la orice vârstă, poate contacta o infecție vaginală. Infecțiile vaginale se pot lua atât prin act sexual, fiind considerate infecții cu transmitere sexuală, cât și prin contact cu obiecte infectate. Toaleta publică este cel mai simplu exemplu.

Tratamentul infecțiilor vaginale și importanța unui diagnostic adecvat Galerie
Infecțiile vaginale duc deseori la complicații, lăsate netratate

O infecție vaginală este, practic, în termeni simpli, un dezechilibru al florei vaginale. Un vagin sănătos este ușor acid, cu un pH, de obicei, în intervalul 3.8 – 4.5, potrivit Veneris.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 90% din cazurile de infecții vaginale sunt diagnosticate cu vaginită bacteriană (gardnerella vaginalis), trichomoniază (trichomonas vaginalis) și candidoză (candida albicans).

Ele sunt împărțite în infecții vaginale fără transmitere sexuală, cum sunt candidoza și vaginita bacteriană și cele cu transmitere sexuală, precum trichomoniaza, chlamydia și gonoreea.

Infecțiile vaginale nu trec niciodată de la sine și necesită întotodeauna tratament specializat oferit doar de medicul specialist, mai ales că majoritatea simptomelor sunt de multe ori aceleași, potrivit Donna Medical.

Printre cele mai frecvente simptome ale infecțiilor vaginale se numără modificări ale secrețiilor zilnice, senzație de discomfort în zona genitală și nevoia de a urina des și, în unele cazuri, dureri în timpul actului sexual.

Metode de prevenție și tratament ale infecțiilor vaginale

De cele mai multe ori, infecțiile vaginale sunt contactate în urma unui raport sexual neprotejat cu parteneri care poartă bacterii, de aceea este recomandată întotdeauna folosirea prezervativului.

Citește și:Ce trebuie să știe orice gravidă despre infecțiile urinare în sarcină. Simptome, cauze, tratament

Câteva dintre cauzele dezvoltării unei astfel de infecții ar mai fi și tratamentele cu antibiotice, utilizarea pilulelor contraceptive, un sistem imunitar deficitar, utilizarea preparatelor intravaginale și spermicidelor, o igienă intimă excesivă sau necorespunzătoare, obezitatea, parfumurile sau tampoanele și obiectele străine introduse intravaginal.

Cea mai bună metodă de tratament este prevenția așa că, pentru evitarea apariției infecțiilor vaginale se recomandă purtarea unei lenjerii din materiale naturale, evitarea hainelor mulate și evitarea costumelor de baie ude, purtate timp îndelungat, dar și irigațiile vaginale.

Citește și:Diagnosticarea infecțiilor urinare și posibile complicații

Tratamentul pentru infecții vaginale depinde de microorganismul incriminat și doar medicul poate decide exact ce ar trebui făcut.

În cazul infecțiilor vaginale fără transmitere sexuală, tratamentul poate consta fie în administrarea intravaginală a unui ovul, doză unică, fie în cea a mai multor ovule, pe o perioadă cuprinsă între 3-7 zile.

Însă, lasate netratate, acestea pot duce la complicații, care, mai ales în cazul femeilor însărcinate pot cauza avort spontan sau naștere prematură.

Infecțiile vaginale netratate pot creste, de asemenea, riscul unor afecțiuni medicale mai grave, infecții post-histerectomie și alte tipuri de infecții mai complicate. De asemenea, pot creste riscul de boala inflamatorie pelvină și de infertilitate.

În cazul infecțiilor vaginale cu transmitere sexuală, tratamentul este detaliat, are o durată mai îndelungată și include și antibiotice. În general, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video Medicool sezonul 6, 24 februarie 2024. Ce este hipertensiunea arterială Medicool sezonul 6, 24 februarie 2024. Ce este hipertensiunea arterială Sambata, 24.02.2024, 13:00
Ai Formula 1 în AntenaPLAY
Video recomandate
Super Neatza, 1 martie 2024. Cum putem face bani din activitatea noastră în mediul online
Super Neatza, 1 martie 2024. Cum putem face bani din activitatea noastră în mediul online Vineri, 01.03.2024, 09:48
Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, începând din 24 februarie, de la 12.00

Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, începând din 24 februarie, de la 12.00

MediCOOL revine pe micile ecrane cu cel de-al șaselea sezon, ce va putea fi urmărit la Antena 1, începând din 24 februarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00.

Marti, 20.02.2024, 11:02
MediCOOL, sezonul 5, 16 decembrie 2023. Ce trebuie să faci ca să eviți disconfortul de la stomac în perioada sărbătorilor de iarnă

MediCOOL, sezonul 5, 16 decembrie 2023. Ce trebuie să faci ca să eviți disconfortul de la stomac în perioada sărbătorilor de iarnă

În episodul 16 al emisiunii MediCOOL de pe 16 decembrie 2023, medicul Mihail Pautov a analizat atent și a prezentat ce trebuie să facem de sărbători ca să evităm disconfortul de la stomac.

Duminica, 17.12.2023, 17:49
MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

În episodul cu numărul 15 din sezonul 5 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a vorbit despre un lucru pe care ni-l dorim cu toții: vacanța. Iată câteva reguli de bază simple, pentru ca relaxarea să nu se transforme într-un calvar!

Sambata, 09.12.2023, 13:44
MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

În episodul 14 al emisiunii MediCOOL de pe 25 noiembrie 2023 medicul Mihail Pautov a analizat atent și a prezentat care sunt efectele alcoolului asupra organismului.

Sambata, 25.11.2023, 17:00
Ultimele știri
x