Cu foi de aluat fraged, umplute cu o cremă densă de mac, fiert în lapte și aromatizat cu vanilie, este o adevărată nebunie, această prăjitură cu gust de copilărie!
Ce ne trebuie pentru Rețeta de Prăjitură fragedă cu mac:
Rețeta de Prăjitură fragedă cu mac - Mod de preparare
Recomandarea lui Vlăduț este să preparăm crema de mac de cu seară, pentru a se putea hidrata suficient și a o putea întinde a doua zi între foile de aluat fraged.
Așadar, pentru crema de mac mai întâi măcinăm macul foarte fin, cu ajutorul unei râșnițe.
Punem laptele la fiert și îl adăugăm fierbinte peste mac. Amestecăm și punem vasul cu lapte și mac la fiert, la foc mic.
Fierbem crema de mac pentru aproximativ o oră, amestecând periodic și cu foarte mare grijă, pentru că macul sare și ne poate provoca arsuri.
Când macul a absorbit tot laptele, ridicăm vasul de pe foc, lăsăm crema de mac să se răcească, apoi o dăm la frigider până a doua zi. În acest timp, macul va continua să se hidrateze și se va transforma într-o cremă densă și necursivă.
A doua zi pregătim aluatul fraged pentru Rețeta de Prăjitură fragedă cu mac.
Cernem făina într-un vas, o amestecăm cu sarea și praful de copt, dacă alegem să adăugăm. Nu necesită neapărat!
Untul moale îl mixăm împreună cu zahărul până devine spumos, apoi adăugăm mascarponele, ouăle și aromele.
Omogenizăm compoziția și încorporăm făina.
Vom obține un aluat nelipicios pe care îl acoperim cu folie și îl dăm la rece pentru o oră.
După ce aluatul s-a odihnit la rece, îl împărțim în două părți pe care le întindem, de dimensiunea tăvii, pe masa înfăinată.
Așezăm prima foaie în tava tapetată cu hârtie, întindem crema de mac peste ea și așezăm a doua foaie deasupra.
Nu uităm să înțepăm aluatul cu o furculiță, pentru a nu se deforma în timpul tratamentului termic.
Coacem prăjitura fragedă cu mac pentru 40-45 de minute, la 180 de grade, apoi o lăsăm să se răcească, o porționăm și o servim pufdrată cu zahăr.
Este minunată, chiar merită preparată, dacă iubiți deserturile cu mac!
Pentru mai multe detalii și sfaturi de la Vlăduț, accesați și materialul video!