Antena Căutare

Ajunul Crăciunului. Semnificația acestei zile pentru credincioși

Gabriel Cazacu, parohul Mănăstirii Cașin, a vorbit la Neatza cu Răzvan și Dani despre Ajunul Crăciunului și semnificația acestei zile pentru credincioși.

Galerie
Ajunul Crăciunului. Icoana cu Nașterea Domnului.

Ajunul Craciunului este ultima zi de post pentru credincioși, dar și cea mai aspră zi din Postul Crăciunului, postul Nașterii Domnului.

Crăciunul a fost stabilit ca sărbătoare oficială în anul 325 de primul împărat roman creștin, Constantin cel Mare.

De la Mănăstirea Cașin din București, Adina Lăcătușu, alături de preotul Gabriel Cazacu, parohul Mănăstirii Cașin, ne-au vorbit la Neatza cu Răzvan și Dani despre Ajunul Crăciunului și semnificația acestei zile pentru credincioși.

Postul Crăciunului începe în ziua de 15 noiembrie si se incheie în ziua de 24 decembrie, ultima zi însemnând Ajunul Crăciunului, o zi de mare însemnătate pentru credincioși.

Care este semnificația zilei de Ajun al Crăciunului?

În ziua de Ajun, ajunul Crăciunului, fiecare credincios ar trebui să ajuneze, nemâncând nimic până la Ceasul al IX-lea, adică ora 15.00. Credincioșii a căror sănătate le permite, ajunează chir până la răsăritul luceafarului de seară, în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului.

În unele zone ale țării, după prânz, spre seară, se obișnuiește sa se mănânce grâu fiert, sau arpacaș, amestecat cu fructe și miere

În alte zone, în seara zilei de ajun, ziua de 24 Decembrie, credincioșii obișnuiesc să mănânce un desert sub formă de turte umplute cu nuci, sau cu julfa( semințe de cânepă) desert numit or "Scutele lui Hristos", ”Scutecele Domnului”, “Pelincile Domnului”, sau mai popular ”Turte de Crăciun”, preparate dintr-un aluat simplu din făină cu apă și sare, însiropate și presărate cu nuci.

Vedeți aici Rețeta Scutecele Domnului sau Turte de Crăciun. Rețeta Pelincile Domnului

Ce fac creștinii în ziua de Ajun?

În ziua de ajun, creștinii anunță Nașterea Domnului prin colinde, pornind cu colindatul, din casă în casă unde sunt primiți cu daruri de post: covrigi, turte, nuci și mere.

Citește și: COLINDELE. Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun. De ce primul colind trebuie cântat la casa preotului din sat sau din oraș

În Ajunul Crăciunului, preotul vestește Nașterea Fiului lui Dumnezeu de către Fecioara Maria umblând pe la casele credincioșilor cu icoana Nașterii Domnului.

Tot în ziua de ajun creștinii merg la biserică să se spovedească, pentru ca sărbătoarea Nașterii Domnului să-i găsească curați la suflet, eliberați de toată răutatea și de toate patimile adunate de-a lungul anului.

În ajunul Crăciunului în sufletele credincioșilor se așterne o liniște care prvestește nașterea pruncului Iisus Hristos în peștera din Betleem. Creștinii se conectează la această importantă spiritualitate prin rugăciuni.

Se spune că începând din ziua de Ajun se produce o schimbare, o revoluție. Pruncul Iisul este cel care vine ca cel mai important dar de la Bunul Dumnezeu pentru ca noi, oamenii să înțelegem că Bunul Dumnezeu își întoarce din nou fața către noi cu multă milostivire.

Ajunul Crăciunului aduce în casele credincioșilor liniște, bucurie, pace, iertare și împăcare, aduce curățenie trupească și sufletească. Aduce atât împăcare de sine, sufletească, cât și împăcare cu cei cu care se mai supărîă din diverse motive.

Pentru a afla mai multe despre Ajunul Crăciunului și semnificația acestei zile pentru credincioși, explicate de Părintele Gabriel Cazacu, parohul Mănăstirii Cașin, accesați materialul video de mai sus.

Horoscopul zilei, 24 decembrie 2020. Fecioarele se confruntă cu un conflict interior, află ce se întâmplă cu Leii... Horoscopul zilei, 25 decembrie 2020. Taurii au parte de evenimente neprevăzute, află ce se întâmplă cu Scorpionii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x