Antena Căutare

Care e efectul stresului asupra pielii și cum ne putem proteja prin produsele pe care le folosim. Iată cele mai importante sfaturi

Trăim într-un mediu stresant, iar acest lucru se poate observa în înfățișarea și în psihicul nostru cu fiecare zi care trece. Invitată la emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, doctorul Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, a vorbit despre efectul stresului asupra pielii noastre.

Dr. Iuliana Lupu a vorbit la "Neatza cu Răzvan și Dani" despre efectele stresului asupra pielii noastre Galerie
Dr. Iuliana Lupu, medic prima dermatolog, a vorbit la "Neatza cu Răzvan și Dani" despre efectele stresului asupra pielii | Antena1

"Stresul are, în general, efecte nefavorabile asupra sănătății și imunității întregului organism, iar pielea este unul dintre primele organe afectate. Stresul, fie că este acut, fie că este cronic, determină apariția unor boli de piele sau le poate agrava pe cele existente. Acest lucru este cunoscut încă din Antichitate”, a spus dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, la emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani" de la Antena 1.

Citește și: Cum să te speli corect pe față. Sfaturi pentru o piele sănătoasă

Efectele hormonilor de stres asupra pielii noastre

Ce s-a constatat, a spus dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, este că organismul nostru eliberează hormoni de stres în momente stresante, cum ar fi cortizol și adrenalină, hormoni care au efecte favorabile, dar și efecte nefavorabile asupra pielii noastre.

"La nivelul pielii, hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, determină scăderea cantității de acid hialuronic și implicit a gradului de hidratare, determină alterarea funcției de barieră cutanată a pielii, scad imunitatea pielii și afectează microbiomul", a spus dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog.

Factorii de stres asupra pielii noastre pot fi și externi, și interni.

"Vorbim, în primul rând, de variații hormonale, de stresul psihologic, de lipsa somnului, de dietele exagerate, dar și de factori externi: poluarea, radiațiile ultraviolete, variațiile climatice, fumatul, tratamentele sau produsele cosmetice agresive", a mai spus dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani".

Stresul asupra pielii poate să fie acut sau cronic.

"Cel mai frecvent, stresul cronic este dat de radiațiile ultraviolete. Soarele este responsabil de apariția majorității cancerelor de piele, dar și de fenomenul de îmbătrânire cutanată. 80% din îmbătrânire cutanată de la nivelul pielii este dată de expunerea la soare. Dacă pe termen scurt apar înroșirea pielii, eritemul și arsurile solare, pe termen lung, expunerea la soare cauzează apariția ridurilor, a petelor, a vaselor de sânge", a mai spus dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog.

Cum ne protejăm pielea prin produsele dermato-cosmetice pe care le utilizăm

Trebuie să ne gândim, în primul rând, la apărarea imunitară a pielii, iar la acest lucru ne ajută probioticele.

"Probioticele sunt folosite de ani de zile sub formă de suplimente nutritive, însă ele s-au dovedit a fi benefice pentru ten. Cresc funcția de barieră a pielii, modulează imunitatea, asigură un microbiom cât mai divers. Un alt lucru care ajută este niacinamida sau vitamina B3. Toate persoanele care au rozacee știu că această substanță are un efect antioxidant, ne ajută să ne luptăm cu radicalii liberi dați de soare, de poluare, și are un efect puternic antiinflamator", a declarat dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani".

Poluarea ne dăunează și ea pielii. "Avem tendința să facem pete mai ușor, iar pielea noastră este afectată de radiațiile libere, iar lucrul acesta se va înrăutăți în următorii ani odată cu creșterea populației în zonele urbane", a completat dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog.

Ce mai este important să folosim, spune dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, este acidul hialuronic pentru că întărește funcția de barieră, crește hidratarea și ajută repararea pielii, dar și apa termală, care are minerale, un efect antiinflamator, îmbunătățește textura pielii și ajută la hidratare.

Rețeta lui Nicolai Tand de la Super Neatza: Foie gras cu sos de caise pe pat de foietaj... Prognoza Meteo, 23 iunie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...
Video Super Neatza, 4 octombrie 2023. Rețeta lui Radu Darie: Salată grecească de toamnă Super Neatza, 4 octombrie 2023. Rețeta lui Radu Darie: Salată grecească de toamnă Miercuri, 04.10.2023, 11:58
Video recomandate
Hello Chef sezonul 6, 30 septembrie 2023. Roxana Blenche, Cornelia și Lupu Rednic au preparat lapte de bou
Hello Chef sezonul 6, 30 septembrie 2023. Roxana Blenche, Cornelia și Lupu Rednic au preparat lapte de bou Sambata, 30.09.2023, 15:07
Ramona Olaru, schimbare uimitoare de look. Cum a apărut la Super Neatza: „Am trecut la vârsta pe care o am”

Ramona Olaru, schimbare uimitoare de look. Cum a apărut la Super Neatza: „Am trecut la vârsta pe care o am”

Ramona Olaru și-a făcut o schimbare de look radicală. „Vecina” de la Neatza și-a tuns părul și a lăsat blondul pentru un șaten.

Miercuri, 04.10.2023, 11:39
Concursul Ce se întâmplă cu Dani? îți poate aduce un smartwatch pe saptamană. Ce trebuie să faci pentru a participa 

Concursul Ce se întâmplă cu Dani? îți poate aduce un smartwatch pe saptamană. Ce trebuie să faci pentru a participa 

Dani Oțil lipsește de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Fanii matinalului de la Antena 1 s-au întrebat ce se întâmplă cu prezentatorul, iar acum au ocazia chiar să răspundă singuri și să primească un premiu.

Vineri, 22.09.2023, 17:57
Super Neatza, 19 septembrie 2023. Cum îngrijim corect pielea bebelușului în primul an de viață

Super Neatza, 19 septembrie 2023. Cum îngrijim corect pielea bebelușului în primul an de viață

Într-o nouă ediție Super Neatza, Răzvan și Ruxandra Luca au stat de vorbă despre cum îngrijim corect pielea bebelușului în primul an de viață.

Marti, 19.09.2023, 18:10
Bianca Nuțu de la Neatza, noi detalii despre accidentul în care era să își piardă viață. Ce a văzut în propria astrogramă

Bianca Nuțu de la Neatza, noi detalii despre accidentul în care era să își piardă viață. Ce a văzut în propria astrogramă

Bianca Nuțu, astrologa de la Neatza cu Răzvan și Dani, a vorbit deschis despre accidentul de mașină în care a fost implicată în vacanță. Aceasta a mărturisit că au existat semne că o pândește o tragedie, însă a ales să le omită. Ce a învățat după experineța la limită

Marti, 19.09.2023, 13:34
x