Invitată în platoul de la Neatza cu Răzvan și Dani, Doctor Anca Hâncu, medic în nutriție, explică ce ar trebuii să mâncăm astfel încât să ne păstrăm vitalitatea și energia, dar și ce înseamnă un stil de viață sănătos care să ne mențină tonusul pe termen lung.
Ce înseamnă de fapt un stil de viață sănătos?
În ultimul timp auzim din ce în ce mai des, mai ales de la specialiștii în nutriție, despre adoptarea unui stil de viață sănătos și ne întrebăm ce înseamnă aceasta.
În primul rând, aceasta înseamnă a adopta o dietă cât mai echilibrată pentru a te menține sănătos, în funcție de câte calorii are nevoie corpul, fără a le depăși prea mult.
Citește și: Listă cu alimente bogate în antioxidanți. Ajută la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi
Iar o dietă cât mai echilibrată înseamnă o alimentație corectă bazată pe consumul de fructe și legume, pe cereale și derivate din acestea, dar și pe proteine, lactate, grăsimi sănătoase și o cantitate cât mai moderată de dulciuri. Practic, nu este nevoie să renunți la aproape nimic din meniul zilnic, însă trebuie să mănânci echilibrat și sănătos și la anumite ore în funcție de alimentele pe care dorești să le consumi.
De exemplu, se știe că dulciurile oferă energie organismului, iar acestea trebuie consumate, neapărat în prima parte a zilei, nu și seara. la fel și fructele care conțin zaharuri, ar trebui consumate în prima parte a zilei, pentru aportul necesar și de vitamine.
Așadar, evitarea exceselor alimentare reprezintă cheia succesului unui stil de viață sănătos.
Citește și: Cum să adopți un stil de viață sănătos în doar câțiva pași!
Cum ne menținem tonusul pe termen lung?
Nutriția corectă, ca parte a unui stil de viață sănătos, este cea care ne conferă energie.
Este greșit să creden că o masă bogată în alimente diverse ne aduce un plus de energie. Dimpotrivă, mesele copioase ne dau o stare de oboseală pentru că asemenea mese favorizează creșterea glicemiei.
Pentru a ne menține tonusul pe termen lug, trebuie să adoptăm acest stil de viață sănătos pentru totdeauna. Micile excepții din preajma sărbătorilor trebuiesc recuperate ulterior.
Trebuie să fim atenți la lista alimentelor pe care le consumăm și la conținutul acestora în substanțe cu proprietăți benefice organismului. De exemplu, trebuie să căutăm acele alimente cu un conținut ridicat în antioxidanți, mai ales pentru prevenirea îmbătrânirii celulelor corpului.
Care sunt alimentele bogate în antioxidanți?
Alimentele bogate în antioxidanți sunt acele alimente cu un conținut ridicat de resveratrol, de licopen, catehine, etc. iar aici putem enumera o serie de vegetale verzi. Cu cât sunt mai verzi cu atât sunt mai bogate în vitamina C și antioxidanți.
Citește și: De ce sunt mai recomandate sucurile din legume și fructe verzi? Proprietăți și beneficii.
Următoarele alimente bogate în antioxidanți sun cele colorate: fructele și legumele intens colorate au un conținut ridicat de vitamine.
Alimentele oleaginoase: nuci, migdale, semințe fac parte din grupa celor bogate în antioxidanți.
Din categoria alimentelor sănătoase și pline de antioxidanți se numără și carnea albă, carnea de pasăre, carnea de pește, dar și anumite sortimente din carnea de porc.
Carnea roșie, de vită sau de porc este recomandat a se consuma mai rar și în cantități moderate.
Pentru mai multe detalii despre ce înseamnă un stil de viață sănătos care să ne mențină tonusul pe termen lung și sfaturi nutriționale de la Doamna Doctor Anca Hâncu, vizualizați materialul video de mai sus!
Prognoza meteo 23 decembrie 2020. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Sărbătorile de iarnă. Atenție la cât și cum mâncăm pentru a preveni indigestia!...