Antena Căutare

De ce este cultura cafenelelor vieneze atât de importantă pentru europeni. UNESCO a introdus-o în Patrimoniul Mondial Cultural

Cafeaua vieneză nu e o simplă băutură servită la micul dejun pentru un plus de energie matinală. Nu se bea pe fugă, în pahare de hârtie, și nici nu se consumă în tranziție spre locul de muncă. În Viena, cafeaua reprezintă un stil de viață și este o amprentă esențială a culturii locale.

Galerie
Julius Meinl sărbătorește 160 de ani de istorie Julius Meinl și de celebrare a culturii cafenelelor vieneze printr-un concurs special

Nu mulți știu, însă UNESCO a introdus cultura cafenelei vieneze pe lista patrimoniului cultural imaterial datorită atmosferei specifice și a modului în care este consumată această băutură aromată.

Iată câteva lucruri esențiale pe care ar trebui să le știe orice "cafegiu" despre cultura cafenelei vieneze

Cafeaua a devenit o parte a identității Vienei în timpul asediului Imperiului Otoman, când turcii au încercat să cucerească orașul austriac. În 1683, localnicii au alungat cu succes invadatorii, care au lăsat în urmă o mulțime de saci cu boabe de cafea.

Citește și: Alimente pe care e recomandat să le eviți la micul dejun. Ce spun nutriționiștii despre aceste produse

Prezența unei cantități semnificative de saci cu boabe de cafea în oraș a dus la deschiderea mai multor cafenele în Viena. Multe dintre ele stau în picioare și azi și îndeplinesc o funcție complet diferită, fiind considerate adevărate "sufragerii extinse" în mijlocul orașului.

Cafenelele vieneze au fost concepute în mod expres pentru a da clienților oportunitatea de a zăbovi: erau ode pentru relaxare, introspecție și socializare. Prin felul în care au fost concepute, ele invitau oamenii să stea și să gândească, să citească, să scrie și să discute. Clienții erau încurajați să rămână în cafenea pe parcursul întregii zile, chiar și când zăboveau la o singură cafea.

Citește și: Efectele surprinzătoare ale consumului de cafea neagră. Care sunt recomandările specialiștilor

Cafenelele din Viena se deschideau devreme cu un meniu de mic dejun și apoi treceau la meniurile de prânz și uneori de cină. Ele se transformau în baruri confortabile, unde se consuma și alcool, fiind deschise până târziu.

Cafenelele erau locul unde oamenii se întâlneau cu prieteni și cunoștințe și locul în care se puneau la curent atât cu bârfele locale, cât și cu știrile internaționale. Uneori cafenelele erau chiar cluburi exclusiviste și reprezentau puncte de întâlnire pentru diferite grupuri socioeconomice.

Cultura vieneză a cafenelei a fost promovată de personalități precum Sigmund Freud, Egon Schiele, Leon Trotsky și Gustav Klimt. Scriitori renumiți au scris romane întregi în cafeneaua preferată, iar Johann Straus, Mozart și Beethoven au cântat în ele.

O cafenea vieneză reprezenta o experiență specială. Chelnerii purtau frac, iar interiorul grandios fascina prin eleganța meselor de marmură, a canapelelor de catifea și a candelabrelor imense ce atârnau din tavanul înalt. Chiar și astăzi interioarele sunt rupte din acele vremuri, iar chelnerii apar imaculat îmbrăcați, purtând sacouri și papion. Rapizi și eficienți, sunt mai degrabă majordomi decât simpli angajați.

Cafeaua vieneză se servește diferit, ca un anumit ritual. Ea vine negreșit pe o tavă argintie, cu o linguriță, zahăr, latieră și un pahar de apă alături, uneori însoțită și de un mic desert. Există, de asemenea, zeci de preparate locale de cafea, diferite de cappuccino și espresso, cu care suntem obișnuiți cei mai mulți dintre noi - kleiner schwarzer, kleiner brauner, kapuziner, einspanner sau melange.

În interior, încă sunt așezate elemente de mobilier care încurajează la lectura ziarului sau cărții preferate.

Cum să recreezi atmosfera dintr-o cafenea vieneză chiar la tine acasă, cu Julius Meinl

Cum îşi doreşte Julius Meinl să aducă experienţa cafenelei vieneze în viaţa de zi a fiecăruia dintre noi? Printr-o cafea de cel mai înalt bun gust, o experienţă savuroasă ce transformă momentul cafelei în momentul tău zilnic de răsfăț – fie că sunt câteva clipe de relaxare sau un prilej de reconectare cu oameni dragi.

Alături de prietenii de la Super Neatza cu Răzvan și Dani, ei oferă 5 kituri formate fiecare dintr-un Espressor automat Krups Intuition Preference+, un set de 2 ceșcuțe iconice Julius Meinl, cafea boabe Julius Meinl Premium Collection Espresso, 1kg și cafea boabe Julius Meinl Premium Collection Caffè Crema, 1kg celor mai frumoase 5 momente la cafea inscrise pe cafeavieneza.a1.ro.

Julius Meinl sărbătorește 160 de ani de istorie și de celebrare a culturii cafenelelor vieneze printr-un concurs special. Arată-ne momentul tău de bine la cafea, într-o singură poză, când te răsfeţi pe tine ori pe cineva drag. Cele mai creative 5 imagini câştigă kituri Julius Meinl.

Borek. Rețetă de plăcintă turcească cu iaurt și brânză preparată de Adriana Rusu la Super Neatza, 9 mai 2022... Focaccia cu sparanghel și roșii cherry. Rețeta lui chef Nicolai Tand la Super Neatza, 10 mai 2022...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x