Așa cum procedează an de an, pentru întâmpinarea zilei de 9 Martie când sunt sărbătoriți cei 40 de mucenici din Sevastia, Vlăduț, bucătarul matinalului Super Neatza prepară câte o rețetă de mucenici.
Chiar dacă mai sunt câteva zile până la această sărbătoare, pentru că este vineri, zi de desert la Super Neatza, în ediția din 4 martie 2022 a matinalului Vlăduț a preparat rețeta clasică de mucenici moldovenești însiropați și glazurați cu miere și nucă pentru a folosi drept inspirație și gospodinelor din fața televizoarelor.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a prepara și voi cea mai îndrăgită rețetă tradițională de mucenici.
Mucenici moldovenești însiropați și glazurați cu miere și nucă - Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 kg făină tip 650
- 50 gr drojdie
- 500 ml lapte cald
- 5 gr sare
- 4 gălbenușuri de ouă
- 50 gr unt
- 50 ml ulei
- vanilie
- 1 ou pentru uns
- Pentru sirop:
- 1 kg zahăr
- 800 ml apă
- coajă de portocală răzuită fin
- coajă de lămâie răzuită fin
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 2-3 linguri de miere parfumată de tei
- 200 gr nucă tăiată mărunt
- 100 gr fistic mărunțit
Mucenici moldovenești însiropați și glazurați cu miere și nucă - Mod de preparare
Pentru a prepara aluatul de mucenici moldovenești, punem gălbenușurile într-un bol și adăugăm peste ele sarea, zahărul, coajăile de lămâie și portocală răzuite fin și vanilia.
Din albușuri putem să preparăm bezele, sau chiar o rețetă de tort Pavlova.
În vasul în care vom frământa aluatul cernem făinași formăm o adâncitură la mijlocul ei. Drojdia o diluăm amestecând-o cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald. Punem amestecul de drojdie cu lapte în adâncitura din făină și o acoperim cu un strat fin de făină. Acoperim vasul și îl lăsăm așa 10-12 minute pentru a se activa drojdia.
Citește și: Secretele celor mai reușiți Mucenici Moldovenești direct de la bucătarii prezenți la Festivalul Mucenicilor
Apoi, adăugăm untul topit și uleiul peste gălbenușurile amestecate cu aromele, zahărul și sarea. Turnăm amestecul rezultat peste drojdia activată. Începem să turnăm, treptat și laptele cald, în timp ce amestecăm intens ingredientele din vas. Aluatul pentru mucenici moldovenești sau măcinici se poate frământa manual, sau cu ajutorul robotului. Va rezulta un aluat ca pentru rețetele de cozonac, nu foarte ferm, dar nelipicios. Îl lăsăm la dospit aproximativ o oră. Apoi, modelăm mucenicii, de forma cifrei 8, îi așezăm în tavă și îi mai lăsăm la odihnit 20 de minute.
Citește și: Rețeta de mucenici umpluți cu nucă și cacao în varianta de post
Între timp, încălzim cuptorul la 170-180 de grade.
Ungem mucenicii moldovenești cu gălbenuș de ou și îi coacem pentru aproximativ 20-25 de minute.
Cât timp se coc mucenicii moldovenești, preătim siropul pentru tramparea mucenicilor. Fierbem apa cu zahărul și cojile de portocală și lămâie până rezultă un sirop foarte consistent. La final, adăugăm și vanilia. Siropul se lasă să se tempereze, apoi se adaugă și o lingură de miere.
Mucenicii moldovenești se trec prin acest sirop, după ce se răcesc și se decorează cu multă nucă ușor coaptă și mărunțită, amestecată cu fistic mărunțit.
Ciorbă de perișoare cu roșii cherry și varză acră. Rețeta lui chef Nicolai Tand la Super Neatza, 2 martie 2022... Fursecuri de primăvară cu fistic - Mâțișori. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 4 martie 2022...