- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Akebono a murit la începutul lunii aprilie din cauza unei insuficiențe cardiace, în timp ce primea îngrijiri la un spital din Tokyo, potrivit unei declarații a familiei acestuia, distribuită de Armata americană din Japonia și citată de New York Times.
A murit Akebono, primul mare luptător de sumo născut în afara Japoniei
Akebono, pe numele său real Chad George Ha'aheo Rowan, s-a născut în Hawaii, SUA. De-a lungul carierei sale, el a câștigat 11 titluri de campion, motiv pentru care s-a clasat pe locul zece pe lista luptătorilor sumo cu cele mai multe trofee. Akebono avea un fizic impunător, având 2,03 metri înălțime și 233 de kilograme, potrivit sursei citate.
El a jucat baschet în tinerețe, când a și primit o bursă pentru a practica acest sport, dar în cele din urmă a scris istorie în sumo. Celebrul sportiv a fost recrutat de şeful unui club de sumo, care era şi el tot hawaiian de origine.
Akebono a debutat în sumo în anul 1988, an în care s-a și mutat în Japonia şi a devenit „yokozuna” în ianuarie 1993, fiind al 64-lea „yokozuna” din era modernă a acestui sport. Ulterior, Akebono a devenit cetăţean japonez şi a luat numele de Taro Akebono, potrivit New York Times.
Akebono a călcat pe urmele lui Konishiki, un alt luptător renumit de sumo şi el originar din Hawaii, alături de yokozuna Musashimaru, originar din Samoa Americană. De asemenea, el a făcut o demonstraţie de sumo în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Nagano, din 1998.
Ce probleme de sănătate avea Akebono
Akebono a apărut în mod regulat în emisiuni la televiziunea japoneză, iar după ce s-a retras din sumo, în anul 2001, a luptat în diferite concursuri de arte marţiale mixte (MMA) şi wrestling.
În 2017, el a fost internat în spital din cauza unei boli cardiace, în urma căreia a rămas cu sechele motrice și a suferit pierderi de memorie. Akebono lasă în urma sa o soție și trei copii, o fată şi doi băieţi.