Antena Căutare

Update: Sistemele de Garanție-Returnare (SGR) primesc sticlele fără capac chiar și după data de 3 iulie

Aparatele RVM pentru colectare automată vor accepta și recipientele cu sau fără dop. Iată ce anunț a făcut RetuRO!

Galerie
Sticlele pe care aparatele de reciclare nu le vor mai accepta. | Shutterstock.com

„RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, informează consumatorii că vor putea returna și după data de 3 iulie ambalaje de plastic fără dop (capac) atașat de recipient. Directiva UE privind plasticul de unică folosință, transpusă în legislația din România prin Ordonanța de Guvern nr. 6/2021 care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piață doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerința de a avea dopurile și capacele atașate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR.

Din punct de vedere tehnic, aparatele RVM pentru colectare automată sunt setate pentru a recunoaște și a accepta recipiente cu sau fără dop. În ceea ce privește colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân aceleași. RetuRO le reamintește consumatorilor că recipientele returnate nu trebuie să fie deformate, să aibă codul de bare și simbolul „Ambalaj cu Garanție” vizibile pe ambalaj și să fie golite de conținut.

Ambalajele colectate de la consumatori, fie prin RVM-uri, fie prin colectare manuală, sunt trimise în centrele de numărare și sortare, unde trec printr-o serie de sisteme de scanare pentru a recunoaște apartenența recipientului la SGR. Ulterior, acestea sunt direcționate către fabricile de reciclare, unde sunt transformate în materii prime secundare, utilizate pentru a produce noi ambalaje.

Directiva UE privind plasticul de unică folosință va contribui și la îndeplinirea obiectivului de dezvoltare durabilă nr. 12 al Organizației Națiunilor Unite (ONU), de asigurare a unor modele de consum și de producție durabile, care este parte a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie 2015.” sunt informațiile transmise de RetuRO printr-o informare de presă.

Articolul continuă după reclamă

O versiune anterioară a acestui articol a oferit o informație pe care RetuRO a dezmințit-o:

Începând cu data de 3 iulie 2024, aparatele SGR vor respinge anumite sticle chiar dacă vor fi însemnate cu sigle corespunzătoare.

Citește și: Cât câștigă un român care adună sticle pentru reciclare: „Mă trezesc la 5 dimineața și plec prin oraș să le caut”

Iată care sunt sticlele respinse de aparatele SGR!

Sticlele pe care aparatele de reciclare nu le vor mai accepta

După ce Sistemul Garanție Returnare a devenit obligatoriu la noi în țară, românii plătesc o garanție de 0,5 lei pentru fiecare recipient din sticlă, plastic sau metal, cu un volum între 0,1 și 3 litri.

Recuperarea garanției este valabilă în cadrul ambalajelor etichetate corect marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție”, singura variantă care este eligibilă pentru aparatele inteligente.

Deși, chiar și acum anumite sticle etichetate corect sunt refuzate de aparatele SGR, începând cu data de 3 iulie 2024 vor fi refuzate din cauza unui motiv pe care toată lumea ar trebui să îl știe.

În prezent, sticlele care au sigla SGR, dar care nu sunt acceptate de aparat sunt refuzate din varii motive secundare, și unul principal: oamenii nu știu cu exactitate cum se pregătesc sticlele înainte de reciclare.

Este important de știut faptul că sticlele se golesc de conținut, dar nu se spală, și, mai ales, forma acestora nu se strică. Aparatele vor respinge orice sticla îndoită sau cu o altă formă decât cea pe care românii o regăsesc la raft.

Atunci când o sticlă este presată, iar eticheta și codul de bare suferă deteriorări, aceasta este respinsă automat de aparat.

Un alt motiv secundar pentru care sticlele sunt respinse, este reprezentat de faptul că atunci când dopul este mult prea strâns, forma sticlei poate suferi din nou modificări. Reprezentanții RetuRO recomandă o strângere fermă a dopurilor, dar nu la maxim pentru a nu risca ca garanția să se piardă.

Citește și: Românii au găsit o metodă inedită pentru a păcăli automatele de reciclare. Cât de inventivi sunt

Începând cu 3 iulie 2024, noul motiv pentru care aparatele vor refuza sticlele etichetate corect este reprezentat de obligativitatea existenței dopului.

Astfel, recipientele confecționate din plastic de unică folosință, din sticlă sau din materiale compozite care conțin băuturi și care se încadrează în capacitatea de maxim 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat de sticlă în mod obligatoriu pentru a putea fi acceptate de aparatele SGR.

Potrivit Antena 3 CNN, măsura se aplică pentru toate sticlele care conțin apă, băuturi carbogazoase, sucuri sau băuturi alcoolice.

Ce poți să faci cu sticlele care nu au sigla SGR

La fel ca și până acum, sticlele care nu beneficiază de această garanție se pot duce la centrele de colectare a ambalajelor pentru a proteja mediul înconjurător.

De asemenea, ceea ce mulți români nu știu încă, este faptul că majoritatea marilor magazine desfășoară campanii de colectare a acestor deșeuri oferind la schimb bonuri valorice sau vouchere care pot fi folosite în incinta acestora.

Este esențial să te informezi cu privire la campaniile desfășurate în orașul tău pentru a lua parte cât mai mult la reciclare!

Citește și: Românii au cheltuit 7 miliarde de euro pe medicamente în primul trimestru din 2024. Ce transmit oficialii

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x