Antena Căutare

Anticoncepționalele îngrașă sau slăbesc? Mituri despre contraceptivele orale

Anticoncepționalele sunt una dintre cele mai folosite metode de contracepție. Au multe efecte secundare, însă s-au născut și foarte multe mituri pe seama lor.

Anticonceptionale

Anticoncepționalele sunt una dintre cele mai folosite metode de contracepție. Au multe efecte secundare, însă s-au născut și foarte multe mituri pe seama lor.

Una dintre cele mai sigure și mai des folosite metode contraceptive, pilulele anticoncepționale au multe avantaje și dezavantaje, ca orice tratament hormonal.

Anticoncepționalele previn ovulația prin conținutul de hormoni, prin urmare în timpul tratamentului corpul femeii nu va produce un ovul care să fie fecundat.

Tot datorită dozelor de hormoni pe care le au în compoziție, aceste anticoncepționale sunt prescrise de medici ginecologi femeilor care au diferite tulburări hormonale. Tratamentul este eficient în cazul unor menstruații neregulate, foarte dureroase sau abundente, în caz de endometrioză, dar și pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual.

Articolul continuă după reclamă

Utilizarea la scară largă a anticoncepționalelor a dus la apariția a numeroase mituri despre acestea. Un studiu realizat în mai multe țări din UE a arătat că foarte multe femei, indiferent de vârstă sau naționalitate, au idei preconcepute cu privire la metodele de contracepție:

  • Mai mult de 25% dintre femei cred că metodele contraceptive reversibile de lungă durată sunt permanente.
  • 19% dintre persoanele intervievate sunt de părere că metodele contraceptive de lungă durată necesită introducere chirurgicală în uter.
  • Aproximativ 31% dintre cele intervievate sunt de părere că pilulele contraceptive au cea mai mare rată de eficacitate.
  • 1 din 5 femei nu crede că poate rămâne însărcinată dacă uită să administreze o pilula contraceptivă.
  • Mai multe femei intervievate și-ar schimbă metodă contraceptivă, dar puține au discutat cu medicul specialist despre modalități alternative de contracepție.

Alte mituri despre anticoncepționale

Vei rămâne mai greu însărcinată dacă iei anticoncepţionale

O femeie poate rămâne însărcinată imediat ce încetează să mai ia pilule contraceptive. Aşadar, faptul că o sarcină este mai dificil de obţinut în cazul femeilor care recurg la această măsură de contracepţie orală este doar unul dintre miturile despre anticoncepţionale. Totuşi, organismul are nevoie de circa 6-9 luni pentru a se elibera de toate substanţele hormonale induse prin tratamentul anticoncepţional, deci este indicat ca atunci când se dorește o sarcină, să se ia în calcul această perioadă.

De la anticoncepționale cresc sânii

Fiind un tratament pe bază de hormoni este posibil ca la începutul lui să observi o mărire a sânilor. Dar acesta nu este un efect permanent, sânii sunt doar mai “plini” și se vor miscora la loc după câteva cicluri sau după ce nu mai iei anticoncepționale.

Anticoncepționalele îngrașă sau anticoncepționalele slăbesc

Și acestea sunt doar niște mituri, însă o urmă de adevăr există. Antinconcepționalele sunt contraceptive pe bază de hormoni, astfel că oricare dintre aceste două variante este posibilă.

Medicii susțin că este este imposibil de demonstrat faptul că anticoncepționalele slăbesc sau îngrașă. Totul depinde de metabolismul celei care urmează un astfel de tratament contraceptiv.

Trebuie să iei pastila la aceeaşi oră, în fiecare zi

Un alt mit despre concepţionale este că femeile ar trebui să ia pilula în cauză la aceeaşi oră, în fiecare zi. Potrivit medicilor acest lucru nu face ca tratamentul să fie mai eficient, însă dacă o femeie doreşte să urmeze o astfel de metodă nu este nimic în neregulă. Cu toate acestea, mitul este valabil doar în cazul tratamentelor bazate strict pe hormonul progesteron, pilulele anticoncepţionale fiind de fapt o combinaţie între substanţele hormonale estrogen şi progesteron.

Anticoncepționale, efecte secundare

Ca orice medicament, și anticoncepționalele au efecte secundare. În cazul pilulelor contraceptive, efectele adverse se manifestă foarte intens la unele femei, în timp ce altele nu au deloc probleme în timpul terapiei. Printre cele mai frecvente efecte secundare ale pastilelor anticoncepționale se numără:

Tulburări de dispoziție

Studiile sugerează cu aceste pastile cu hormoni cresc riscul apariției depresiei sau al altor tulburări de dispoziție.

Sângerare între menstruații

În primele trei luni de tratament cu anticoncepționale, în cazul unor femei e posibil să apară mici sângerări care nu au legătură cu menstruația. Problema apare pentru că organismul se adaptează la un nivel diferit de hormoni. Nu este o manifestare care să îngrijoreze, dacă nu este vorba de o sângerare abundentă sau care să persiste mai mult de 5 zile.

Tensiune în sâni

Uneori, pastilele anticoncepționale pot provoca mărirea sânilor sau o întărire a lor, fenomen însoțit uneori și de durere. În mod normal, această tulburare dispare după primele săptămâni. Durerea poate fi redusă prin folosirea unui sutien special și prin reducerea cantității de sare și de cofeină din alimentație.

Dureri de cap

Anumiți hormoni pot declanșa dureri de cap sau chiar migrene. De obicei însă, pastilele actuale au o cantitate mai mică de hormoni și astfel riscul apariției acestui efect secundar este mai redus.

  • Scăderea libidoului
  • Scurgeri vaginale
  • Disconfort la nivelul ochilor

Analize înainte de prescrierea anticoncepționalelor

Foarte multe femei iau anticoncepționale fără să consulte medicul, doar din auzite, ceea ce poate fi periculos. Un profil hormonal, un profil al coagulării și un examen mamar și ginecologic, pe lângă analizele uzuale, sunt foarte importante înainte de prescrierea unui contraceptiv, mai ales la femeile cu antecedente personale sau familiale semnificative.

Percheziţii în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Galaţi şi Teleorman, la persoane bănuite de furt de carburant... Operaţiile se fac virtual. Chirurgia și neurochirurgia nu mai trebuie învățate!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x