- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nu există niciun șofer care să spună, „da, acum bateria mașinii poate să cedeze. A venit momentul, sunt pregătit’’. Totuși, autoturismul tău te poate anunța că acumulatorul are probleme și e bine să nu ignori semnele pe care acesta ți le dă. Înainte de a afla care sunt acestea, îți sugerăm să arunci o privire în acest magazin online, unde vei găsi o gamă variată de oferte de baterii auto. Asta chiar dacă ai ieșit din iarnă, când acumulatorii cedau mai ușor decât în alte sezoane.
În continuare, îți prezentăm cele mai comune cinci avertismente pe care acumulatorul mașinii ți le poate da înainte de a ceda complet.
#1 - Mașina nu pornește la prima cheie
Te trezești dimineața să pleci la serviciu sau la facultate și mașina ta nu pornește de la din prima încercare. Din păcate, te găsești în cea mai uzuală situație în care bateria mașinii e pe cale să cedeze. E momentul în care trebuie să iei în calcul o investiție într-un acumulator de mașină nou. Semnul este vizibil mai ales la rece, după o perioadă în care mașina a stat mai mult timp fără să fie rulată.
#2 - Acumulatorul este mai vechi de doi sau de trei ani
Durata medie de viață a unei baterii de autoturism este de doi-trei ani, încadrându-se în garanția pe care o primești de la producător. Nu trebuie să crezi acele povești cu baterii auto care au rezistat și șapte sau nouă ani, doar pentru faptul că sunt produse în Germania. Dacă totuși ai trecut de acei trei ani și ai ajuns cu acumulatorul mașinii tale la patru sau chiar cinci ani de funcționare, atunci te poți gândi oricum la schimbarea lui.
Vorbim de o baterie veche care ar putea ceda oricând, iar dacă se apropie sezonul rece, cu atât mai indicată este schimbarea sa. Ține cont și de faptul că niciun acumulator nu seamănă cu altul, chiar dacă provin de la același furnizor și sunt chiar din aceeași serie de produse. Asta înseamnă că nicio comparație nu stă în picioare, deoarece condițiile în care au funcționat diferă (mașina pe care se montează, ciclul de porniri, distanțele parcurse).
#3 - Dispozivele electrice au probleme
Bateria mașinii nu este răspunzătoare numai de pornirea vehiculului, ci și de buna funcționare a elementelor electrice și electronice ale mașinii. Un semn evident că acumulatorul nu mai are mult de trăit este acela în care avem motorul oprit, iar intensitatea luminilor se diminuează la pornirea radioului sau a ventilației. Bateria poate fi răspunzătoare și de comportamentele haotice ale anumitor componente. Printre victimele unui acumulator disfuncțional se pot număra închiderea centralizată, martorii din bord, ștergătoarele sau geamurile electrice.
#4 - Mirosul neplăcut de sub capotă
Dacă experimentezi această problemă, ar fi bine să acționezi rapid. Toate bateriile auto conțin sulf, care poate avea un miros insuportabil pentru anumite persoane, mai ales pentru acelea care intră prima dată în contact cu el. Mirosul neplăcut de sub capotă provine mai mult ca sigur de la sulful care a curs din acumulatorul mașinii.
#5 - Baterie umflată sau sau nivel scăzut al lichidului în acumulator?
O temperatură prea ridicată poate dăuna bateriei mașinii tale, iar consecința este umflarea acumulatorului respectiv. Orice întârziere în înlocuirea acestuia poate avea consecințe și costuri pe care nu ți le dorești. Dacă elimini și această posibilitate de pe listă, mai rămâne și neșansa unui nivel scăzut al lichidului în acumulator. Ai posibilitatea, prin carcasa translucidă a bateriei, să monitorizezi nivelul lichidului din interior.
Dacă vei experimenta oricare dintre aceste semnale, credem că e momentul ca mașina ta să primească un nou acumulator.
sursa foto: https://pixabay.com/photos/jumper-cables-battery-engine-car-926308/
Ford a prezentat SUV-ul Puma, care va fi produs la Craiova... Șoferii din România, care vor circula în următoarele ore, trebuie să fie foarte atenți. Operațiune fără precedent a Poli...