Spre exemplu, testele realizate de experții independenți de la Motor Industry Research din Marea Britanie au arătat că anvelopele uzate reduc drastic capacitatea mașinii de a frâna, mai ales pe o șosea udă. Astfel, la o viteză de 80 de km/ oră, pe o suprafață umedă, mașinile dotate cu anvelope uzate vor frâna, în medie, aproximativ 39,5 metri până la oprirea completă a autoturismului. În schimb, mașinile cu anvelope auto noi frânează în doar 25,8 metri.
De aceea, este important să știm când este timpul să înlocuim anvelopele uzate ale autoturismului cu unele noi, astfel încât să fim mereu în siguranță la volan și să avem un control cât mai bun asupra mașinii. De altfel, niște anvelope auto de calitate se vor simți mult mai confortabil în mers și îți vor îmbunătăți întreaga experiență a condusului. Iată cum îți poți da seama de gradul de uzură a cauciucurilor:
Reducerea adâncimii benzii de rulare
Primul indicator că anvelopele tale și-au depășit durata de viață este scăderea adâncimii benzii de rulare. Cauciucurile au, de regulă, o adâncime de rulare cuprinsă între 7 și 9 mm, iar limita legală la care trebuie schimbate este de 1,6 mm. Totuși, se recomandă ca anvelopele de iarnă să fie înlocuite când adâncimea benzii de rulare scade sub 4mm, iar, în cazul cauciucurilor de vară, înlocuirea se face la 3mm. Cu cât acest parametru este mai ridicat, cu atât autoturismul are o tracțiune mai bună, este mai stabil pe șosea și poate fi controlat mai ușor, chiar și atunci când conduci pe vreme ploioasă.
Apariția crăpăturilor pe suprafața anvelopelor
Indiferent cât de bune sunt anvelopele tale, odată ce ai observat că pereții acestora sunt crăpați, este timpul să le schimbi. Crăpăturile apar deoarece, în timp, uleiurile și chimicalele din cauciuc, care le mențin intacte atât de mult timp încep să se evapore sau să se destrame din cauza expunerii la razele UV ale soarelui. O anvelopă crăpată arată cum cauciucul a început să se usuce și să cedeze, fiind un semn clar că nu va mai dura mult până când acesta se va strica.
Deformarea cauciucurilor
Știi că anvelopele tale și-au atins durata maximă de viață și atunci când acestea încep să își piardă forma, să prezinte găuri sau umflături la suprafață. Fisurarea anvelopelor este periculoasă, deoarece permite eliberarea aerului din cauciucuri, astfel că anvelopele vor începe să se dezumfle. Șoferii care observă că, oricât de bine ar umfla cauciucurile, nu durează mult până când acestea încep să se dezumfle, nu mai au altceva de făcut decât să le înlocuiască.
Vibrațiile în timpul condusului
Vibrațiile cauzate de anvelope în timp ce șofezi indică, cel mai probabil, un defect de aliniere sau de echilibru. Vibrația excesivă nu numai că este obositoare și deranjantă pentru șoferi, dar poate duce și la uzarea extrem de rapidă a anvelopelor. Chiar dacă vibrațiile cauciucurilor nu sunt neapărat un semn că trebuie să schimbi anvelopele, iar acest defect poate fi corectat, dacă ai ignorat deja de ceva timp acest semnal al mașinii tale, s-ar putea să fie prea târziu pentru a mai salva cauciucurile.
Durata de viață a anvelopelor
Este dificil de estimat durata de viață a unor anvelope, întrucât ea nu depinde doar de specificațiile din fabrică, ci mai degrabă de alți factori, precum suprafața pe care au fost rulate, stilul de condus al șoferului, cât de mult s-a circulat cu ele, cât de bine au fost îngrijite etc. De regulă, anvelopele încep să arate primele semne de uzură după 5 ani și este recomandat să nu fie niciodată utilizate mai mult de 6 ani de la data cumpărării. De asemenea, la 10.000 de kilometri parcurși, se recomandă schimbarea anvelopelor între punți, pentru a echilibra gradul de uzură.
Fii întotdeauna atent la cum arată și cum se aud anvelopele mașinii tale, schimbă-le când se termină un sezon și nu circula niciodată cu cauciucuri mult prea uzate, întrucât acestea îți pot pune viața în pericol.
Sursa foto: Brett Sayles from Pexels
Afacerile Cefin Trucks, importatorul Ford Trucks în România, au crescut anul trecut cu 45%, la 63 de milioane de euro. C... Un nou serviciu de car-sharing s-a lansat în Bucureşti. O echipă locală de antreprenori, finanţată de Neogen Capital, a ...