Antena Căutare

Cât timp pierde un bucureștean în fiecare an din cauza ambuteiajelor

Pentru un șofer din București, traficul este probabil cea mai mare problemă cu care se poate confrunta în prezent. Aici se mai adaugă și starea drumurilor, dar și lipsa locurilor de parcare disponibile. În acest moment, în Capitala României sunt înmatriculate aproximativ 1,3 milioane de mașini, un număr uriaș pentru puțin peste 2 milioane de locuitori în acte.

Pentru un șofer din București, traficul este probabil cea mai mare problemă cu care se poate confrunta în prezent. Aici se mai adaugă și starea drumurilor, dar și lipsa locurilor de parcare disponibile. În acest moment, în Capitala României sunt înmatriculate aproximativ 1,3 milioane de mașini, un număr uriaș pentru puțin peste 2 milioane de locuitori în acte.

9 zile de stat în ambuteiaje

Problema traficului din București a plasat Capitala noastră pe locul 5 în lume într-un top cu care nu prea avem cum să ne mândrim, al celor mai aglomerate orașe. Ciudad de Mexico, Bangkok, Jakarta și Chongqing sunt orașele care, potrivit Tom Tom, se află peste București. Acest lucru se traduce prin 57 de minute pierdute în medie în fiecare zi în ambuteiajele din București. Dacă am transpune la nivel anual, atunci am vorbi despre 9 zile pierdute în fiecare an cu mașina, în ambuteiaje. Orele de vârf sunt cele mai dificile la acest capitol. În acel moment, timpul necesar pentru a face aceeași distanță cu care suntem obișnuiți zilnic aproape se dublează.

Soluțiile alternative pentru evadarea din trafic

Cu un trafic blocat, cu transport în comun care încă mai necesită îmbunătățiri și cu distanțe destul de mari de făcut, vorbind totuși despre cel mai mare oraș al României, Bucureștiul poate fi o adevărată provocare pentru cei care trebuie ca zilnic să îl traverseze la orele de vârf. O statistică realizată în anul 2017 arată că 15% dintre români preferă sau pot să meargă pe jos în fiecare zi până la muncă, datorită distanțelor scurte. Alte 13 procente folosesc însă bicicleta, o rată încă scăzută față de țările din vest, însă cu siguranță în creștere față de anii precedenți. O altă soluție excelentă, eficientă și rapidă pentru traficul din Capitală este trecerea la o astfel de bicicletă electrică. Va reduce semnificativ timpul pierdut în ambuteiaje și reprezintă o cale relaxantă de a traversa Bucureștiul în fiecare zi.

Cum au scăpat marile orașe de aglomerația din trafic

Astfel de soluții verzi au devenit extrem de apreciate și promovate și în alte orașe importante ale lumii, care aveau probleme cu traficul.

În Hangzhou a fost lansat cel mai mare program de bike-sharing, cu 67.000 de biciclete și peste 3000 de puncte de închiriere.

Stockholm a introdus taxa pentru centrul orașului între orele 06:30 și 18:30, reducând astfel traficul cu 25%, adică peste un milion de mașini pe zi.

Barcelona folosește un sistem centralizat de parcare, semaforizare, indicații rutiere și transport în comun, pentru a putea face față fluxului zilnic.

Londra a pus la punct o hartă electronică a orașului, care îți arată rute mai rapide pe jos și cu mijlocul de transport, decât dacă ai lua mașina.

Astfel de soluții verzi sau inovații tehnologice pot ajuta enorm ca orașele aglomerate să respire mai bine din punct de vedere al traficului și să reprezinte cu adevărat un exemplu pentru alte metropole care se confruntă cu astfel de probleme.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Ruslan Sitarchuk

Ce se întâmplă cu inmatriculările noi de mașini. Șoferii, direct responsabili pentru situație... Alertă printre șoferii ROMÂNI cu mașini mai vechi! Ar putea rămâne fără AUTOTURISME!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x