Antena Căutare

CEJ: Taxa de prima inmatriculare, ilegala!

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis ca taxa de prima inmatriculare sau de poluare pentru masinile noi sau second-hand din Romania este ilegala. Sentinta este obligatorie pentru toate instantele de Romania.

Taxa auto, de poluare, de prima inmatriculare ori cum vreti sa-i mai spuneti, incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, potrivit Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.

"Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Legea are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre", se precizeaza intr-un comunicat al CEJ.

Punctul de vedere al CEJ a fost emis in urma unei solicitari a Tribunalului Sibiu, care judeca un proces in care un roman a dat in judecata statul intrucat a considerat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala.

Prin urmare, CEJ a raspuns ca legislatia europeana interzice statelor membre sa ia masuri de taxare in exces a unor produse provenind din alte state, in favoarea celor de provenienta autohtona, apreciind ca taxa poate fi discrimnatorie indirect, chiar daca legea romana nu face explicit referire la masinile importate sau de provenienta autohtona.

"Curtea considera ca legislatia romaneasca in aceasta materie are ca efect faptul ca vehiculele second-hand importate, cu o vechime considerabila, sunt taxate cu pana la 30% din valoarea lor, chiar daca este aplicata o reducere insemnata la taxa ca urmare a scaderii valorii acestora, in timp ce masinile de pe piata interna nu sunt supuse acestei taxe. In atare conditii, legislatia are ca efect descurajarea importului si inscrierii in circulatie in Romania a masinilor second-hand cumparate in alte state membre", afirma CEJ.

UE nu interzice statelor membre sa introduca noi taxe, dar obliga tarile sa aleaga si sa aranjeze sistemul de taxe astfel incat acestea sa nu aiba efectul de a promova vanzarile auto second-hand din piata autohtona, descurajand importul de masini similare, continua CEJ.


Subaru Impreza - o surpriza... neplacuta?... Te enerveaza pretul motorinei? Ia-ti un Focus Econetic!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x