- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cod rutier 2018. Atenţie, turişti români! Schimbări importante în Codul Rutier din Grecia. Sunt prevăzute amenzi de până la 2.000 de euro: Ce trebuie să știi dacă mergi cu mașina în Grecia.
Grecia este una dintre destinațiile preferate ale românilor, când vine vorba de vacanță. De aceea, turiștii români trebuie să aibă în vedere prevederile noului cod rutier din Grecia, altminteri sunt pasibili de amenzi de până la 2000 de euro!
Grecia a adus modificări importante la Noul Cod Rutier elen, cu pedepse drastice ce pot presupune ridicarea permisului până la cinci ani, amenzi de până la 2.000 de euro şi chiar închisoare, a anunţat Consulatul General al României la Salonic.
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie, ce informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă cu privire la modificările aduse de Noul Cod Rutier elen, privind sancţiunile şi aplicarea acestora în cazul nerespectării prevederilor legale.
Cod rutier 2018. MODIFICĂRI ADUSE CODULUI RUTIER AL REPUBLICII ELENE
- 1. Neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
- 2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
- 3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentraţie de alcool de: - 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro şi imobilizarea autovehiculului; - 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile şi imobilizarea autovehiculului; - peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.
- Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani şi care sunt depistaţi având o concentraţie de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancţionaţi cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puţin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.
- 4. Depăşirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
- 5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.
- 6. Νerespectarea semnificaţiei indicatorului „STOP la intersecţie” se sancţionează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.
- 7. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
- 8. Staţionarea - parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, şi ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
- 9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
- 10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenţă, indiferent de durată, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
- 11. Circulaţia constantă a camioanelor grele şi a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind şoferii care circulă de drept pe această bandă se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
- 12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanţe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv ţigările, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
- 13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plăteşte în termen de 15 zile la Poşta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secţia de poliţie rutieră care aplică amenda.
sursa: adevarul.ro