Pentru o zi, motoarele din Capitală s-ar putea opri. Peste 3 săptămâni, mai exact pe 22 septembire, autorităţile vor să organizeze Ziua Fără maşini. Măsura este deocamdată în faza de proiect şi va fi supus votului chiar în acestă săptămână, în şedinţa de Consiliu a Primăriei Capitalei. Singurele maşini care vor putea circula vor fi cele care desfăşoară urgenţe. Chiar dacă unii bucureşteni se declară dependenţi de maşină ar fi deacord să renunţe la ea pentru o zi. Nu de aceeaşi părere sunt şi cei care câştigă bani din şofat.
Cel puţin pentru o zi, toate maşinile care se află în acest moment pe şosea ar putea să rămână în parcare. La fel şi scuterele sau motocicletele. În schimb, oamenii se vor putea deplasa doar cu mijloacele de transport în comun, cu bicicleta sau chiar cu trotineta.
Aşa sună un proiect de hotărâre al consiliului Primăriei Bucureşti care urmează să fie supus la vot. Ziua fără autoturisme ar trebui să aibă loc pe 22 septembrie, într-un interval orar bine stabilit.
”Plecăm de la un perimetru care îmi doresc să fie cât mai mare. Are putea de exemplu să fie zona centrală, ar putea să fie zona din inelul median, adică Ştefan cel Mare, Mihai Bravu. Sau ar putea să fie întreaga municipalitate.”, a declarat Tudor Ionescu, consilier general ALDE Municipiul București.
În Bucureşti sunt înmatriculate 1,3 milioane de maşini. Dacă toţi şoferii şi-ar lăsa autoturismele în parcare, ar trebui să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun. Conform statisticilor RATB, aceştia pot asigura transportul a 1.600.000 de calători pe zi. Când vine vorba despre metrou, numărul este mai mic, adică 600.000 de cetăţeni. Ziua fără maşini nu este pe placul tuturor.
Ziua Naţională fără autoturisme se organizează în 14 ţări din lume. Iniţiativa a avut succes şi în Bruxelles, Viena sau Paris. Traficul din capitala Franţei a fost oprit complet în 22 septembrie 2015, iar parizienii s-au putut bucura de o zi fără zgomot şi poluare.