- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Conform acestora, plafonarea nu trebuie să se aplice pe toate palierele lanțului producție-distribuție.
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei şi ai Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri consideră că măsura privind plafonarea preţurilor la carburanţii auto ar trebui să se aplice doar comercializării acestora în staţiile de distribuţie
Despre plafonarea preţurilor carburanţilor auto pe perioada stării de urgenţă, cât şi la modificările de preţ ce sunt permise în această perioadă.
Veste uriașă de la guvernanți, pentru toți șoferii: „Au fost eliminate! O primă mare victorie!”
Dacă se respectă plafonul stabilit, operatorii vor putea crește sau mări prețurile
Conform art 8 din Ordonanţa militară 4/2020, „în perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate şi carburanţi nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii ordonanţei militare, acestea putând fi doar diminuate în funcţie de cerere şi ofertă”.
Cei doi consideră că unii participanţi pe piaţa carburanţilor auto din România ar putea interpreta art. 8 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 4/2020 în sensul în care, în perioada stării de urgenţă, sunt permise doar reduceri ale preţurilor carburanţilor auto, nu şi creşteri ale acestora, chiar dacă este respectat plafonul de preţ constituit la data emiterii ordonanţei.
„Faţă de această posibilă interpretare a prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa militară nr 4/2020, din punct de vedere concurenţial, considerăm că este important să existe posibilitatea ca operatorii să modifice preţurile carburanţilor auto în ambele sensuri, atât timp cât nivelul de preţ respectă plafonul stabilit prin ordonanţă la fiecare staţie de distribuţie.
În opinia noastră, ambele aspecte menţionate mai sus ar permite buna funcţionare a pieţei carburanţilor auto din România şi ar asigura, în relaţia cu clientul final, practicarea unor preţuri în concordanţă cu evoluţiile pe care le generează situaţia curentă de pe pieţele internaţionale ale petrolului şi produselor petroliere”, se precizează în postarea semnată de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi de secretarul de stat în MEEMA, Niculae Havrileţ.