Zeci de mii de șoferi au rămas pietoni, asta după ce funcționarii de la serviciul "Înmatriculări auto" au dispus, în ultimele luni, suspendarea înmatriculării autovehiculelor, din cauza lipsei ITP-ului valid.
Astfel, mașinile care nu aveau Inspecție Tehnică Periodică au rămas fără drept de circulație pe drumurile publice, conform prevederilor Ordonanței nr. 14/2017, care a adus o serie de modificări în Codul Rutier, printre care şi suspendarea înmatriculării.
Începând cu data de 20 mai 2018, a intrat în vigoare Ordonanța nr. 14/2017, care prevede suspendarea înmatriculării autovehiculelor în două cazuri: când noul proprietar nu și-a înmatriculat mașina în termenul prevăzut de lege și la expirarea ITP.
Potrivit legii, suspendarea de drept a înmatriculării este „operațiunea administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public“. Codul Rutier prevede că, pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz. Aşadar, cât timp înmatricularea este suspendată de drept, autoturismul nu poate circula pe drumurile publice.
Potrivit legii, se suspendă înmatricularea unei mașini este lipsa ITP-ului.
„Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică“, mai prevede Ordonanța nr. 14/2017. Informațiile despre ITP ale autovehiculelor sunt furnizate Serviciului de Înmatriculări de către inspectorii Registrului Auto Român.
Potrivit reprezentanţilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, în cursul anului 2018 (mai – decembrie) a fost dispusă suspendarea înmatriculării pentru 70.135 de autovehicule, motivul fiind ITP expirată, scrie publicația locală gds.ro. Funcţionarii de la Înmatriculări spun că pare o cifră destul de mare, în condiţiile în care parcul auto din Dolj este de 246.862. Asta pentru că o mare parte dintre autovehiculele pentru care s-a dispus suspendarea înmatriculării nici nu mai există fizic, însă figurează de ani buni în baza de date. În alte 369 de cazuri s-a dispus suspendarea înmatriculării după expirarea termenului de 90 de zile în care noul proprietar nu a înscris maşina pe numele său.
Sancțiunile pentru șoferii care conduc o mașină a cărei înmatriculare a fost suspendată
Aceeași ordonanță prevede și sancțiuni pentru șoferii depistați conducând un autovehicul a cărui înmatriculare a fost suspendată, mai scrie sursa citată. Potrivit legii, sancțiunea pentru conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată este între 9 și 20 de puncte-amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei. Proprietarii autovehiculelor pentru care s-a dispus suspendarea înmatriculării nu riscă sancţiuni dacă nu le conduc pe drumurile publice. Mai trebuie spus că suspendarea înmatriculării încetează atunci când proprietarul unui autoturism face Inspecţia Periodică sau trece maşina pe numele său.
Scene halucinante în Timișoara! O tânără de 22 de ani, bătută crunt într-un cazinou, cu un scaun ... Aplicația cu care poţi afla timpul în care dispare alcoolul din sânge. Cum știi când te poți urca la volan...