- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Transportul urban a cunoscut numeroase schimbări în ultimii ani în orașele mari din România, îndeosebi în Capitală, unde traficul supraaglomerat i-a determinat pe mulți dintre conducătorii auto să caute alternative pentru mașină sau pe pietoni să caute variante de a se deplasa mai rapid.
Astfel, au apărut bicicletele, scuterele, populara trotinetă electrică, dar și ATV-urile. Folosite îndeosebi în zonele de munte, pentru trasee off-road, un autovehicul de acest tip are mare avantaj că este pe patru roți, nu necesită să-ți ții echilibrul și, în plus, este mai mic decât un autoturism. Are loc de bagaje, așa că poate fi o alternativă viabilă la mașina pentru care nu găsești un loc de parcare suficient de mare și destul de aproape de destinația ta.
În ciuda avantajelor sale, ATV-ul nu este o prezență constantă pe șosele, însă atunci când un șofer se aventurează pe un astfel de vehicul trebuie să aibă în vedere câteva măsuri de protecție și siguranță ce sunt absolut obligatorii. În cazul în care cauți un ATV de vânzare, îți oferim câteva repere esențiale pentru siguranța ta și ce trebuie să respecți din punct de vedere legal.
Măsurile de siguranță pentru conducerea unui ATV
Potrivit legii, un ATV se înmatriculează atunci când are masa proprie de pana in 400 de kilograme și cu o putere de maximum 20 de cai putere, indiferent de tipul motorului. Acestea se conduc cu permis de conducere categoria B1. Dacă ATV-ul dumneavoastră are peste 400 de kilograme sau peste 20 de cai putere, atunci el va trebui înmatriculat la fel că orice mașină mică și o să aveți nevoie de un permis din categoria B.
Asigurare obligatorie
Pentru conducerea acestui autovehicul pe drumurile publice este nevoie să încheiați o asigurare obligatorie de răspundere civilă, adică un RCA, asemenea celei încheiate în cazul unei mașini, iar aceasta vă va servi în caz de incident în trafic pentru eventualele despăguri într-un dosar de daună.
Echipament de protecție
Lege există și în ceea ce privește echipamentul de protecție și siguranță a celui care conduce un astfel de ATV sau a unui pasager, atunci când este permis.
Echipamentul de siguranță este alcătuit din cască și veste fluorescente, ambele obligatorii atât pentru șofer, cât și pentru eventualul pasager,
Numărul de persoane și supraîncărcarea
Respectarea numărului maxim de persoane care au voie să meargă pe vehicul trebuie de asemenea obligatoriu. Dacă în cartea să tehnică este specificat un număr de pasageri, acesta nu va trebui depășit. Se interzice și supraîncărcarea cu bagaje sau transportul obiectelor voluminoase.
Orice modificare trebuie omologată
Anumite ATV-uri au opțiunea de le putea fi atașată o remorcă, iar dacă intenționați să faceți acest lucru trebuie să știți că va trebui semnalizată corespunzător. În plus, omologarea este și ea obligatorie, conform manualului vehiculului.
Dacă aveți nevoie să atașați o remorcă ATV-ului sau UTV-ului pe care îl conduceți, atunci această va trebui să fie semnalizată. Va trebui să fie și omologată, iar limita să de greutate să se respecte, exact cum scrie în manualul vehiculului. În caz contrar, poate fi folosită doar în afara drumurilor publice, respectiv la munte.