Asigurare RCA: Cei care au mașină însă nu mai vor să plătească asigurarea de răspundere civilă auto (asigurarea RCA) și nici să primească amendă, au la dispoziție două variante de atac. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească șoferii.
Românii care vor să scape de plata RCA pentru un autoturism trebuie să se îngrijească de următoarele aspecte: radierea autoturismului din circulație și depozitarea lui pe un teren privat.
Chiar dacă românii nu mai vor să folosească o mașină, aceștia sunt obligați prin lege să achite în continuare pentru aceasta asigurarea RCA. Asta chiar dacă își țin automobilul în curte sau în garaj.
„Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (...)”, scrie în Legea RCA. Același lucru este subliniat și într-un ghid al autorităților.
Recent, chiar și judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene au stabilit că mașinile înmatriculate și funcționale trebuie să aibă poliță RCA. Chiar dacă nu mai sunt folosite și sunt ținute acasă.
Cu toate acestea, atât din Legea RCA, cât și din ce au stabilit judecătorii europeni reies destul de clar cele două condiții în care românii pot scăpa de cheltuieli cu mașinile pe care nu le mai folosesc, dar pe care vor să le păstreze.
Înainte de toate, mașina trebuie radiată din circulație de la poliție, respectiv să i se ridice plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
În al doilea rând, mașina cu pricina trebuie parcată pe o proprietate privată (de exemplu, în curte, în garaj, în grădină).
Așadar, o mașină neînmatriculată și depozitată pe un teren privat nu trebuie să aibă poliță RCA. Cei care sunt obligați să aibă polița RCA și n-o au sau cei care, deși au radiat mașina din circulație, o țin într-un spațiu public (de exemplu, pe stradă, pe trotuar, în parcare) riscă să fie amendați.
Mai există și varianta suspendării asigurării RCA, dar aceasta nu se aplică momentan din lipsa unor reglementări secundare ce se lasă așteptate.
sursa: avocatnet.ro
ATENȚIE, șoferi! Timp de două luni, circulația pe acest sector de autostradă se închide pentru lucrări. Iată cum va fi r... Vestea care ar putea strica socotelile multor șoferi! Ce se va întâmpla cu polița RCA, în mai puțin de o lună!...