Antena Căutare

Noua lege RCA vine cu schimbări radicale pentru șoferi. Modificările scumpesc prețul polițelor

Noua lege a RCA și modificările care i se aduc vin în întâmpinarea normelor europene, asta după ce România  fost avertizată de Comisia Europeană că legislația nu e conformă, în privința Răspuderii Civile Auto. Astfel, asigurarea obligatorie suferă câteva schimbări importante, printre care și mărimea prețurilor.

Noua lege a RCA și modificările care i se aduc vin în întâmpinarea normelor europene, asta după ce România fost avertizată de Comisia Europeană că legislația nu e conformă, în privința Răspuderii Civile Auto. Astfel, asigurarea obligatorie suferă câteva schimbări importante, printre care și mărimea prețurilor.

Toți proprietarii de mașini trebuie să aibă în vedere noile prevederi propuse de Ministerul Finanțelor Publice în privința asigurării auto obligatorii. Aceste modificări clarifica anumite disfuncționalități legate de RCA, dar nu e de așteptat o mărire semnificativă a tarifelor de prima, estimează reprezentanții Romasig.ro.

Iată care sunt punctele cele mai importante:

1. Asiguratul cu risc ridicat – în cazul primei de asigurare pentru “asiguratul cu risc ridicat” se va elimina obligația Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) de ofertare a primei de asigurare. Asta pentru că executivul Uniunii Europene consideră că “prin actualul mod de funcționare, este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către BAAR și nu de către asigurătorul RCA” - se arată în avertismentul venit de la Bruxelles. Ministerul de finanțe propune că un asigurat cu risc ridicat să se poată adresa BAAR, în anumite condiții, pentru a i se alocă un asigurător în vederea încheierii contractului RCA.

Pentru că lucrurile să fie clare, finanțele definesc “asiguratul cu risc ridicat” că fiind persoană pentru care, pe baza încadrării în clasele de risc, cel puțîn 3 asigurători RCA ofertează un tarif de prima de N ori mai mare decât tariful de referință. Factorul "N" este stabilit de către BAAR, cu avizul Autorității de Supraveghere Financiară.

2. Asigurații nu vor mai putea suspendă poliția RCA pe perioada în care mașînă nu mai are drept de circulație. Actuală lege da dreptul proprietarilor să solicite suspendarea poliței RCA, dacă mașînă e depozitată pe un teren privat și dacă plăcuțele de înmatriculare au fost predate autorităților care le-au eliberat. Dacă se aprobă noile prevederi, acest lucru nu va mai fi posibil. Este invocată o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care stabilește că obligația de asigurare este permanentă pe perioada în care vehiculul este înregistrat/înmatriculat, indiferent dacă proprietarul are intenția de a-l utiliza sau nu.

3. Abrogarea limitării cheltuielilor administrative și de vânzare a poliției – punctul 9 al Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie propune abrogarea actualei prevederi, prin care cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare, incluse în tariful de prima, nu pot depăși cumulat 25% din tariful rezultat.

4. Obligația de a anunță existența mai multor polițe RCA – această obligativitate dispare, prin abrogarea punctului 3 de la articolul 8 din actuală lege. Potrivit proiectului de lege, proprietarii autovehiculelor nu vor mai fi obligați să anunțe existența mai multor polițe RCA pentru aceeași mașînă.

5. 3 ani pentru prescrierea constatării contravențiilor – în actuală lege, perioada în care Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF – poate constată contravențiile este de 6 luni. Potrivit intențiilor Ministerului de Finanțe, termenul de prescripție a constatării contravențiilor de către ASF se va majoră la 3 ani.

Modificările vor intră în vigoare dacă parlamentul da undă verde și dacă nouă lege e promulgată de președinte.

AFM a publicat listele cu persoanele juridice aprobate în cadrul Programelor Rabla şi Rabla Plus... Circulaţia pe A1 Orăştie-Sibiu va fi închisă, în 10 octombrie, pentru 24 de ore, pentru lucrări...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x