Parlamentarii au încercat în repetate rânduri să schilodească legea antifumat, însă aceasta ar putea să fie înăsprită, spre dezamăgirea fumătorilor.
Daniel Fenechiu a propus îmblânzirea legislaţiei antifumat, prin redefinirea spaţiului public închis şi crearea unor cluburi pentru fumători, însă a avut un efect contrar.
Astfel, și fumatul în maşina personală ar putea deveni istorie, atâta timp cât în mașină se află un copil sau o femeie însărcinată. De asemenea, ţigara electronică, permisă acum în restaurante şi în spaţiile de joacă pentru copii, ar putea fi şi ea interzisă. Specialiştii consideră că propunerile de amendamente sunt mai mult decât binevenite, în contextul în care indicatorii de sănătate s-au îmbunătăţit odată cu intrarea in vigoare a legislaţiei antifumat, în martie 2016.
Chiar dacă par niște măsuri mult prea dure, interzicerea fumatului în maşină şi interzicerea ţigării electronice în restaurante şi la locurile de fumat sunt susţinute nu doar de medici ci şi de aleşii din Camera Deputaţilor. Mai mult, cu toate că ele par amendamente controversate, ele sunt perfect constituţionale. Marea Britanie şi Irlanda au adoptat deja astfel de reguli.
Principala motivație a senatorilor, care au adoptat tacit iniţiativa şi au trimis-o la Camera Deputaţilor, forul decizional, este şi apropierea sezonului rece.
„Un fumător înrăit şi dependent va fuma şi în ploaie şi pe ger. Totul depinde de tipul de fumător. Însă, dacă nu are un grad de dependenţă ridicat, el va renunţa la fumat. Dacă fumatul va fi interzis în maşina personală, oamenii vor fi revoltaţi la bun început, dar măsura nu este deloc rea, dimpotrivă. Fumatul la volan pune în pericol nu doar viaţa şoferului şi a celor din maşină ci şi a celorlalţi participanţi la trafic”, a explicat şi psihologul Mihai Copăceanu.
Dacă îți cauți o mașină intră pe Lajumate.ro și alege din cele peste 70.000 de oferte cu autoturisme scoase la vânzare din România.