Prețurile la RCA vor crește după perioada de plafonare dar doar cu câteva procente, diferența fiind aproape insesizabilă, este de părere Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR).
„Prețurile pentru asigurarea de răspundere civilă la automobile nu va crește semnificativ. Îmi argumentez această afirmație prin faptul că deja majoritatea RCA-urilor sunt în derulare, deci prețul pentru mulți va rămâne la fel, iar în al doilea rând diferența anualizată în primele trei luni ale lui 2017 a scăzut cu 3% față de aceeași perioadă din 2016 când nu era în vigoare plafonarea”, a declarat pentru Libertatea, Bogdan Andriescu, președinte UNSICAR.
De altfel, și Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat astăzi în timpul unei conferințe de presă că exclude o explozie a tarifelor RCA sau un avânt de 20 de procente. Cu toate acestea, șeful ASF nu scoate din schemă o majorare graduală a tarifelor RCA după exprirarea plafonării.
„Așa cum este piața acum, nu sunt anticipate creștere mari ale poliței și nici nu există o nevoie de majorare a acestora”, a mai declarat Mișu Negrițoiu în cadrul unei conferințe de presă.
Care este valoarea unei polițe
Prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 3%, în primul trimestru, pe ansamblul întregii piețe, față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizată a fost de 533 lei, în timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.
O creștere de maximum 5% pentru o poliță RCA, în condițiile cifrelor actuale, ar însemna o scumpire cu 25 de lei la RCA pentru persoanele fizice și de 65 de lei pentru persoanele juridice.