- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Privita de la distanta, noua caroserie a "turbatilor" pare aproape identica cu cea a "fratiorului" aspirat Carrera 4. Dar ochiul ager de cunoscator va sesiza, probabil, ca cele doua 911 Turbo sunt cu 40 mm mai lungi (4490 mm) si cu 28 mm mai late (1878 mm). Ampatamentul a crescut si el cu 100 mm (2450), iar ecartamentele puntilor sunt si ele mai mari. Apropo, noile Turbo & Turbo S sunt cele mai late 911-uri din istorie (!).
Conform traditiei, sub capota (spate) se afla un motor boxer, cu 6 cilindri si injectie directa, de 3.8 litri. In cazul lui 911 Turbo acesta scoate 520 CP, iar 911 Turbo S beneficiaza de un plus de 40 CP (560 CP). Puterea este transferata catre cele 4 roti via o cutie de viteze cu dublu ambreiaj (PDK) si 7 trepte. Iar performantele celor doua modele sunt demne de numele pe care-l poarta. Echipat cu pachetul Sport Chrono, 911 Turbo accelereaza 0-100 km/h in 3.2 secunde, iar Turbo S-ul e cu 0.1 sec. mai rapid. Ambele masini pot atinge o viteza maxima de 318 km/h.
4x4 controlat electro-hidraulic si directie pe 4 roti
Pentru ca puterea sa fie transferata mai rapid si mai precis catre cele doua punti, Porsche a dezvoltat un nou sistem de tractiune integrala (PTM), cu un cuplaj multi-disc controlat electronic si sistem de racire cu apa, ce poate distribui mai multa forta catre rotile fata decat in cazul modelului precendent.
In ceea ce priveste manevrabilitatea, noile Turbo & Turbo S beneficiaza de un sistem de directie pe 4 roti, ceea ce se traduce prin timpi mai buni pe circuit (sub 7 min. si 30 sec. pe Nurburgring, cu pneuri de strada). Sistemul de directie pentru puntea spate consta are doua actuatoare electro-mecanice in loc de brate fixe, unghiul de virare al rotilor putand varia cu pana la 2.8 grade, in funtie de viteza de deplasare a masinii. Pana la 50 km/h, cand rotile fata vireaza spre stanga, de exemplu, cele spate vireaza usor spre dreapta. Iar la peste 80 km/h, toate rotile vireaza paralel, ceea ce este echivalentul virtual al lungirii semnificative a ampatamentului, cu pana la 500 mm, conferind masinii un plus de stabilitate extrem de important, mai ales la viteze foarte mari.
Premiera - Aerodinamica activa
Constructorul german a dezvoltat, in premiera pentru noul "duet turbat", un sistem ce modifica in timp real aerodinamica masinii, favorizand fie atingerea vitezei maxime, fie manevrabilitatea si stabilitatea. PAA - Porsche Active Aerodynamics consta dintr-un spoiler fata retractabil, ale carui elemente se extind pneumatic, si un eleron spate ajustabil in trei pozitii. In pozitia "Performance", toate elementele spoler-ului sunt extinse, generand o apasare aerodinamica suplimantara pe puntea fata, iar aripioara eleronului are cel mai mare unghi de atac, pentru a tine fundul masinii pe drum la viteze mari. Cu ajutorul PAA, de exemplu, 911 Turbo castiga 2 secunde pe circuitul de la Nurburgring.
Cele doua modele vor ajunge pe piata dupa lansarea din toamna, de la Frankfurt. In Germania, 911 Turbo va avea un pret de baza de 162.055 euro, iar 911 Turbo S va porni de la 195.256 euro.