- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie cu doi copii a ajuns la 8.659 lei/lună în septembrie 2022, faţă de 7.233 de lei cât era în luna septembrie 2021, în creştere cu aproximativ 19,7%, potrivit Newsweek.
Cu cât a crescut valoarea coșului minim de consum față de anul trecut
Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este în creştere cu 19,7%, față de septembrie 2021, arată datele Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România, citate de aceeași sursă.
Potrivit raportului „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României", valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună.
Citește și: Ce nu e recomandat să cumperi online. De ce e mai bine să mergi în magazine pentru anumite produse
Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.
În raport se menţionează că, în perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României, relatează Agerpres, citat de aceeași sursă.
Ce acoperă un coș minim de consum pentru un trai decent
Un coş minim de consum pentru un trai decent presupune un set de cheltuieli periodice necesare pentru ca o familie să își îndeplinească nevoile de bază.
Pe lângă nevoile primordiale pentru supraviețuire - adăpost, alimentaţie - coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).
Citește și: Metode prin care să ai un coș de cumpărături ieftin. Ce poți face în perioada inflației
Pe ce alimente și produse dăm acum cei mai mulți bani
Rata inflaţiei în România a ajuns la 13,8 % în aprilie, cea mai mare din ultimii 18 ani. Inflaţia scade valoarea banilor. Concret, românii care câştigă salariul minim vor pleca cu mai puţine cumpărături din piaţă faţă de primăvara trecută, pentru că cei 1550 de lei valorează acum puţin peste 1300.
La un coş de 100 de lei, de exemplu, vor trebui să renunţe la un kilogram de roşii sau la jumătate de kilogram de brânză, ca să acopere cei 14 lei înghiţiţi de inflaţie, care nu va scădea prea curând.
Citește și: Efecte secundare periculoase ale consumului exagerat de ouă, potrivit specialiștilor
Un kilogram de cartofi costă cu 40% mai mult față de anul trecut. Creşteri de peste 20% sunt şi la ulei, mălai, făină, dar şi legume.
Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 13,54%, în aprilie 2022 faţă de 2021 şi cu 8,46% de la începutul anului. La această categorie, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 41,84% în aprilie faţă de aprilie 2021 şi cu 16,72% faţă de decembrie 2021. Uleiul s-a scumpit cu 38,19% faţă de aprilie 2021 şi cu 15,54% faţă de decembrie 2021.