Timp de 16 luni, din iulie 2009 pana in octombrie 2010, statul roman i-a discriminat pe consumatorii interni de gaze naturale pentru ca a acordat subventii mascate unui numar mic de companii.
Pe motiv ca se incadreaza in categoria consumatorilor intreruptibili, combinatele de ingrasaminte chimice, controlate de Ioan Niculae si de Azomures Tg.-Mures, au fost aprovizionate doar cu gaze din productie interna, la un pret cu 15% mai mic decat cel platit de populatie.
Diferenta a provenit din faptul ca toti consumatorii captivi au cumparat gaze la pret de cos la un pret de 1,058 lei pe metru cub, incluzand aici costul productiei interne, cel de distributie, de transport si costul gazului din import, la care se mai adauga marja distribuitorului, in timp ce Niculae si Azomures nu au avut componenta import, ceea ce a condus la o ieftinire a materiei prime.
Cum 80% din productia lor de ingrasaminte merge in strainatate, in special in Turcia, rezulta ca tara noastra a subventionat cu gaze ieftine agricultura altor state. Potrivit unei statistici a Eurostat, productia de gaze din Romania este cea mai scazuta din Uniunea Europeana pentru ca tariful este reglementat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Anul trecut Romania a consumat 13,8 miliarde de metri cubi de gaze, iar 2,5 miliarde au fost arse de combinatele chimice. Populatia a consumat, potrivit informatiilor ANRE, 2,78 miliarde de metri cubi.
Presiune pe pretul platit de populatie
Politica de subventionare a agriculturii altor state a continuat si dupa 1 noiembrie 2010, atunci cand s-a sistat regula de aprovizionare a intreruptibilior doar din productia Petrom si Romgaz. Niculae si Azomures au revenit la pretul de cos, dar chiar si asa acesta este unul scazut, in conditiile nivelurilor tarifelor interne.
Tot articolul, in Financiarul
Rompetrol e gata sa se imprumute pentru a plati datoria catre stat... Euro atinge minimul inregistrat in iunie 2010...