Antena Căutare

Analiştii CFA estimează o rată a inflaţiei de peste 4% în următoarele 12 luni

În luna mai 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut, faţă de luna anterioară, cu 4,9 puncte, până la 51,5 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 10 puncte, dar analiştii estimează o rată a inflaţiei de 4,12% în următoarele 12 luni, arată datele publicate, vineri, de CFA România.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut în luna mai, faţă de luna anterioară, dar analiştii estimează o rată a inflaţiei de 4,12% în următoarele 12 luni, arată datele publicate, vineri, de CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), a fost lansat de către CFA România şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un an.

În luna mai 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut, faţă de luna anterioară, cu 4,9 puncte, până la 51,5 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 10 puncte.

Această evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului. Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 1,5 puncte, până la 58,4 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 1,5 puncte.

Articolul continuă după reclamă

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 8,2 puncte, până la 48,1 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 14,2 puncte.

În ceea ce priveşte cursul de schimb leu/euro, 77% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7911, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8384.

”Rata anticipată a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2020/iunie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,12%. Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a dobânzilor atât pentru scadenţele pe termen scurt (ROBOR 3M) cât şi pentru scadenţele pe termen mediu (5 ani), 72% şi respectiv 64% dintre participanţi anticipând această evoluţie”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sursa : news.ro

CNAIR: A fost scos la licitaţie un sector al centurii Municipiului Iaşi. Contractul are o valoare de aproape 127 milioan... Să cumperi o locuință sau să stai cu chirie?...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x