- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, miercuri, că Netograf, instrument de verificare a calităţii serviciului de internet, este disponibil acum şi în aplicaţii pentru desktop, Android şi iOS.
Netograf este o platformă electronică concepută de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc.
”Un utilizator informat este un utilizator puternic. ANCOM acţionează prin tot ceea ce face pentru a cataliza această transformare. De la reglementări ale pieţei în acest sens, la măsuri impuse operatorilor pe zona de utilizare a spectrului şi până la crearea unor instrumente precum portabilitatea, InfoCentrul ANCOM, Veritel sau Netograf, suntem în permanenţă preocupaţi de ce am putea face mai bine pentru a educa şi informa utilizatorii de servicii de comunicaţii şi servicii poştale. Astăzi, în cadrul expoziţiei GoTech prezentăm noile dezvoltări ale platformei de măsurare a calităţii serviciului de internet Netograf, care are acum aplicaţii pentru terminale mobile şi desktop. Netograf este singurul instrument de acest tip pe care utilizatorii îl pot folosi pentru a solicita remedii de la operatorii la care sunt abonaţi, în situaţia în care calitatea serviciului lasă de dorit”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.
Utilizatorii pot verifica în acest fel dacă serviciul de internet utilizat se ridică la calitatea prevăzută în ofertă şi în contractul încheiat. Totodată, aceştia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, obţinute pe baza testelor realizate de alţi utilizatori ai Netograf.
”În acest an, ANCOM a completat capabilităţile Netograf cu o nouă aplicaţie web, aplicaţii dedicate terminalelor fixe pentru Windows şi MAC OS, dar şi cu aplicaţii dedicate terminalelor mobile pentru Android şi iOS. Aplicaţiile pentru terminale mobile sunt disponibile în magazinele dedicate: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS şi Google Play pentru terminale cu sistem de operare Android”, se arată în comunicat.
Aplicaţiile pentru terminale fixe pentru Windows şi MAC OS se descarcă şi se instalează pe terminalul fix accesând linkul disponibil pe prima pagină a aplicaţiei web. Pe lângă aplicaţiile pentru terminale fixe şi mobile, un utilizator poate testa calitatea propriei conexiuni şi prin intermediul aplicaţiei web, folosind un browser internet: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, atât de pe echipamente fixe (desktop, laptop), cât şi de pe echipamente mobile (telefoane mobile, tablete).
”În cazul în care constată o diferenţă importantă, permanentă sau care se repetă la intervale regulate, între performanţa reală şi cea prevăzută de furnizor în contract, consumatorii pot beneficia de anumite remedii. Trebuie precizat faptul că aceste remedii se pot obţine doar dacă măsurătorile vitezei sunt făcute conform procedurii pe care fiecare furnizor este obligat prin decizia ANCOM să o întocmească, să o pună la dispoziţia utilizatorilor prin contract şi să o publice pe site-urile proprii. Aceasta trebuie citită şi cunoscută de către abonat! Pentru că, într-o primă fază, fiecare furnizor de internet şi-a conceput propria procedură, cât de curând vom emite un ghid de întocmire a acestor proceduri astfel încât, indiferent de operator, condiţiile în care se validează măsurătorile să fie comparabile”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM.
Varianta lansată astăzi de ANCOM permite utilizatorilor să îşi instaleze aplicaţia pe echipamentul pentru care doresc să verifice calitatea serviciului de internet, fără a necesita crearea unui cont de utilizator. Însă, în baza unui cont de utilizator, aplicaţia pune la dispoziţie o serie de funcţii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a dispune de grafice şi tabele cu valorile istorice ale testelor efectuate, dar şi de a programa teste care să se desfăşoare la intervale de timp periodice, pe parcursul uneia sau mai multor zile. Traficul de date consumat de utilizatorii finali dinspre şi înspre Netograf nu va fi taxat, dedus din traficul aferent planului tarifar, limitat sau blocat de către furnizori.
Sursa : news.ro