Antena Căutare

Bancile vor dicta preturile pe piata imobiliara

Pe viitor se asteapta preluarea de catre banci a catorva mii de case si apartamente , ceea ce ar putea duce chiar la blocarea tranzactiilor. In lipsa unor strategii adecvate, procesul de vanzare va fi greoi.

Aproximativ 1.000 de locuinte se afla in prezent in procedura de executare silita, mai mult de jumatate din acestea fiind in portofoliul a sapte banci, cele mai active pe piata creditelor imobiliare si ipotecare.

In prezent, cele mai active banci pe piata de profil - BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Tiriac Bank, BCR , Al­pha Bank - enumerate in ordinea numa­rului de locuinte executate silit - au in portofoliu circa 650 de locuinte, potrivit datelor de pe site-urile bancilor sau din zona executorilor judecatoresti.

Dupa esecul procesului de vanzare directa in perioada executarii silite, o parte din banci sau alte institutii fi­nanciare care au oferit finantare pentru achizitia de locuinte si terenuri au pre­luat integral cateva sute de proprietati, sustin reprezentantii Coldwell Banker Affiliates of Romania. Consultantii fir­mei cred ca, in viitor, numarul locuin­telor preluate de banci va urca la cateva mii.

„Estimam ca bancile vor prelua ca­teva mii de case si de apartamente, dupa ce au intrat deja in posesia a cateva sute. Procesul de vanzare va fi insa unul di­ficil in lipsa unei strategii adecvate, care trebuie sa includa o promovare ampla", declara Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Pana sa ajunga in proprietatea insti­tutiei financiare finantatoare, un activ imobiliar neperformant trebuie sa trea­ca prin procesul de executare silita si li­citatie juridica, etapa care dureaza minimum cateva luni. Vanzarea activului in cadrul acestei etape este adesea foarte dificila din cauza promovarii insufi­ciente sau a imposibilitatii vizionarii proprietatii, in contextul in care proprie­tarii se opun cel mai adesea procesului de vanzare prin executare.

Tot articolul, in Financiarul

Marjele de dobanzi, in crestere: relansarea creditarii se amana!... Senatul a aprobat OUG care creste pragul la care contractele pot fi atribuite fara licitatie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x