Decizie surpriza ieri in sedinta Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei: reducerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta sub doi ani de la 25% la 20%.
Totodata, CA al BNR a hotarat mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a saptea sedinta consecutiva, si a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 15%.
„Ma asteptam ca BNR sa reduca pe parcursul acestui an ratele RMO, dar nu atat de repede. Estimam o astfel de decizie in a doua jumatate a acestui an, dupa eventuala lansare a unor proiecte de infrastructura, cand urma sa existe o cerere solvabila de credite in volum mare", arata economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
De altfel, acesta considera ca reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii este singura solutie de relaxare a politicii monetare in acest an, unul in care economia va creste sub potential.
„In 2011, nu cred ca se va putea reduce dobanda de politica monetara, din cauza presiunilor inflationiste. Decizia de ieri a BNR este o veste buna si arata ca banca centrala are o rezerva excedentara pe valuta. Dupa cum se stie, a renuntat la ultima transa din acordul cu FMI", a adaugat Lucian Anghel.
In opinia sa, cele doua efecte principale ale acestei decizii sunt reducerea datoriei externe si eliberarea in piata a unui supliment de lichiditate de 1-1,5 miliarde de euro.
Nivel de 6,25% pana la finalul anului
Potrivit Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala va mentine dobanda de politica monetara la 6,25%, pana la finalul acestui an. „In ceea ce priveste asteptarile privind rata de politica monetara pentru finalul acestui an, majoritatea repondentilor la sondaj se asteapta ca rata de politica monetara sa ramana nemodificata la 6,25%. In sondajele anterioare era anticipata o scadere a acesteia la 5,75%.
Estimarile variaza intre 5,50% si 6,25%", potrivit unui comunicat al Asociatiei. Totodata, repondentii se asteapta ca rata de politica monetara sa scada la 5,75% la final de 2012, dar estimarile variaza semnificativ, fiind situate intre 4% si 7%.
Tot articolul, in Financiarul
Plafonarea salariilor profesorilor, atacata la CCR... Media: Asesoft sustine ca nu s-a implicat in politica editoriala a Realitatea TV...