Antena Căutare

BNR „tinteste“ si datoria externa si elibereaza in piata 1-1,5 miliarde de euro

Desi a mentinut dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, Banca Natio­nala a surprins ieri piata prin reducerea cu 5 puncte procen­­tuale, pana la 20%, a ratei rezer­velor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta. Principalele efecte ale acestei decizii vor fi eliberarea unui supliment de lichi­ditate de 1-1,5 mld. euro si reducerea da­toriei externe.

Decizie surpriza ieri in sedinta Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei: reducerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta sub doi ani de la 25% la 20%.

Totodata, CA al BNR a hotarat mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a saptea sedinta consecutiva, si a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 15%.

Ma asteptam ca BNR sa reduca pe parcursul acestui an ratele RMO, dar nu atat de repede. Estimam o astfel de decizie in a doua jumatate a acestui an, dupa eventuala lansare a unor proiecte de infrastructura, cand urma sa existe o cerere solvabila de credite in volum mare", arata economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

De altfel, acesta considera ca reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii este singura solutie de relaxare a politicii monetare in acest an, unul in care economia va creste sub potential.

In 2011, nu cred ca se va putea reduce dobanda de politica monetara, din cauza presiunilor inflationiste. Decizia de ieri a BNR este o veste buna si arata ca banca centrala are o rezerva excedentara pe valuta. Dupa cum se stie, a renuntat la ultima transa din acordul cu FMI", a adaugat Lucian Anghel.

In opinia sa, cele doua efecte principale ale acestei decizii sunt reducerea datoriei externe si elibe­rarea in piata a unui supliment de lichi­ditate de 1-1,5 miliarde de euro.

Nivel de 6,25% pana la finalul anului

Potrivit Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala va mentine dobanda de politica monetara la 6,25%, pana la finalul acestui an. „In ceea ce priveste asteptarile privind rata de politica monetara pentru finalul acestui an, majoritatea repondentilor la sondaj se asteapta ca rata de politica monetara sa ramana nemodificata la 6,25%. In sondajele anterioare era antici­pata o scadere a acesteia la 5,75%.

Estima­rile variaza intre 5,50% si 6,25%", potrivit unui comunicat al Asociatiei. Totodata, repondentii se asteapta ca rata de politica monetara sa scada la 5,75% la final de 2012, dar estimarile variaza semni­ficativ, fiind situate intre 4% si 7%.

Tot articolul, in Financiarul

Plafonarea salariilor profesorilor, atacata la CCR... Media: Asesoft sustine ca nu s-a implicat in politica editoriala a Realitatea TV...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x