Antena Căutare

Ce înseamnă salariul net, cum se calculează și ce face statul cu banii pe care ți-i ia

Atunci când obții un job, indiferent de companie și de domeniul de activitate, mai mulți termini vor fi luați în considerare la angajare. Mai exact, salariu, care reprezintă remunerația lunară, oferită de angajator, în schimbul serviciilor pe care tu, ca angajat, le prestezi în folosul firmei.

Atunci când obții un job, indiferent de companie și de domeniul de activitate, mai mulți termini vor fi luați în considerare la angajare. Mai exact, salariu, care reprezintă remunerația lunară, oferită de angajator, în schimbul serviciilor pe care tu, ca angajat, le prestezi în folosul firmei.

Salariul pentru locurile de muncă în România are mai multe forme și se calculează conform Codului Muncii, ca salariu net, la care se adaugă contribuțiile către stat. Astfel, se obține salariul brut.

Ce este salariul net, cum se calculează din salariul brut, care sunt banii pe care un angajat îi ia în mână și ce reprezintă contribuțiile plătite de angajator la statul român și în ce fel beneficiezi de ele, ca angajat, sunt doar câteva dintre răspunsurile pe care le vei găsi în ghidul de mai jos.

Ce este salariul net și cum se calculează?

Când spui salariu net este vorba de suma exactă pe care tu, ca angajat, o iei în mână, în ziua de salariu, de la angajator. Concret, banii virați pe card reprezintă salariul net. Acesta se calculează în conformitate cu legislația care se aplică în acest moment în România, scăzând din salariu brut toate contribuțiile datorate statului român, CAS (sanătate), CASS (pensie), impozit pe venit și contribuția asiguratorie pentru muncă.

Cum se ajunge la salariul net? Din salariul, angajatul are de achitat următoarele dări la stat:

  • achită CAS (25% din suma totală a salariului brut)
  • achită CASS (10% din suma totală a salariului brut)
  • achită impozitul pe venit (minimum 10%, în funcție de prevederile din contractul de muncă)
  • achită contribuția asiguratorie de muncă

Calculele arată că un angajator cheluie aproape dublu pentru un angajat, față de salariul pe care i-l oferă acestuia în mână. Un exemplu simplu arată că pentru un salariu în mână, adică net, de 2.500 de lei, compania angajatoare are de scot din conturi 4.273. Cum se ajunge la salariul net? Din suma brută, se scad toate contribuțiile enumerate mai sus. Găsești pe internet site-uri care pun la dispoziție un calculator salariu net, în funcție de brutul pe care îl ai.

Ce face statul cu banii din contribuții?

Fiecare parte de contribuție merge într-o anumită direcție.

Vorbim de CAS, adică asigurarea medicală de care orice angajat are dreptul să beneficieze, atâta vreme cât are un contract de muncă în vigoare. Astfel, serviciile medicale de care acesta beneficiază și care nu sunt în regim de urgență, vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, în urma cotizației lunare.

Mai apoi, CASS, adică contribuția de asigurări sociale, pensia, în termeni mai populari. Potrivit Codului Muncii, statul român își asigură un venit lunar, calculat în funcție de mai multe criterii, atunci când îndeplinești vârsta de pensionare impusă, ori ai atins numărul de ani de vechime în muncă, ori alte situații speciale stipulate în Codul Muncii.

Statul român impune impozit pe orice tip de venit înregistrat pe teritoriul țării, inclusiv cel salarial, iar contribuția asiguratorie de muncă este prevăzută în Codul Muncii și obligă angajatorul să o achite pentru fiecare contract de muncă încheiat.

Cât este salariul minim, în 2019, în România

În 2019, salariul minim garantat a crescut în România până 2.080 de lei brut, adică salariații primesc în mână, după ce se scad toate contribuțiile către stat, suma de 1.263 de lei. Tot din acest an, a fost introdus și salariul minim diferențiat, adică cei care au studii superioare absolvite și cu minimum un an de experiență în câmpul muncii, beneficiază un salariu brut minim de 2.350 de lei.

„Din 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se majorează de la 2.080 de leu la 2.350 de lei pe lună”, potrivit hotărârii de Guvern.

Guvernul vrea să mărească salariul minim net cu 100 lei... Plata cu amprenta, modalitatea prin care clienţii îşi plătesc cumpărăturile printr-o simplă atingere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x