Antena Căutare

Cine sunt castigatorii reformei regiilor de stat

Petrom, E.ON, Gaz de France, Enel si CEZ sunt marii castigatori ai curateniei pe care statul o va incepe printre companiile si regiile sale, element central in noul acord preventiv de 5,4 miliarde de euro semnat de tara noastra si Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana.

Guvernul a promis FMI ca din 2012 tara noastra sa exporte gaze naturale, potrivit memorandumului de intelegere convenit cu CE. Executivul va trebui "sa intreprinda toate actiunile necesare pentru a se asigura ca fluxul bidirectional de gaze la granita cu Ungaria este stabilit pana la sfarsitul anului 2012", se arata in memorandum.

In momentul actual, pe conducta Arad-Szeged doar se pot importa gaze, insa surse din Transgaz precizau recent pentru Jurnalul National ca tehnic se poate exporta foarte usor, insa se asteapta reglementarea cadrului legal.

Actualmente, conducta are o capacitate anuala de 1,75 miliarde de metri cubi, dar in final se va ajunge la 4,4 miliarde de metri cubi. Daca s-ar exporta cei 1,75 miliarde de metri cubi, diferenta de la pretul de productie recunoscut de ANRE, de 165 de dolari pe mia de metri cubi, pana la dublul valorii inseamna ca producatorii autohtoni vor avea in plus in conturi 2,88 miliarde de dolari anual.

Pretul productiei din tara noastra este mult mai mic decat gazul din Occident, care e extras din Marea Nordului sau importat de la rusi.

Atat Petrom, cat si Romgaz si-au exprimat deseori dorinta de a exporta productia interna de gaze. Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, a propus acum o luna interzicerea exporturilor pana la diversificarea surselor de gaze ale tarii noastre, respectiv constructia gazoductului Nabucco.

E.ON si Gaz de France vor beneficia si ele de pe urma acordului, FMI dand autoritatilor indicatii pentru a liberaliza preturile pentru companiile captive.

Un alt angajament asumat de Romania vizeaza eliminarea barierelor legislative si tehnice referitoare la comertul cu electricitate peste granita, precum si stabilirea pana in luna decembrie a unui sistem "intra-day" de tranzactionare a energiei electrice si gazelor cu Ungaria si Bulgaria. In toamna acestui an va intra in functiune centrala Petrom de la Brazi, de 860 MW.

Tot articolul, in Jurnalul National

Doua miliarde de dolari, gaura din bula imobiliara... Negocieri dure intre Deutsche Telekom si Guvernul elen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x