- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Guvernul a promis FMI ca din 2012 tara noastra sa exporte gaze naturale, potrivit memorandumului de intelegere convenit cu CE. Executivul va trebui "sa intreprinda toate actiunile necesare pentru a se asigura ca fluxul bidirectional de gaze la granita cu Ungaria este stabilit pana la sfarsitul anului 2012", se arata in memorandum.
In momentul actual, pe conducta Arad-Szeged doar se pot importa gaze, insa surse din Transgaz precizau recent pentru Jurnalul National ca tehnic se poate exporta foarte usor, insa se asteapta reglementarea cadrului legal.
Actualmente, conducta are o capacitate anuala de 1,75 miliarde de metri cubi, dar in final se va ajunge la 4,4 miliarde de metri cubi. Daca s-ar exporta cei 1,75 miliarde de metri cubi, diferenta de la pretul de productie recunoscut de ANRE, de 165 de dolari pe mia de metri cubi, pana la dublul valorii inseamna ca producatorii autohtoni vor avea in plus in conturi 2,88 miliarde de dolari anual.
Pretul productiei din tara noastra este mult mai mic decat gazul din Occident, care e extras din Marea Nordului sau importat de la rusi.
Atat Petrom, cat si Romgaz si-au exprimat deseori dorinta de a exporta productia interna de gaze. Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, a propus acum o luna interzicerea exporturilor pana la diversificarea surselor de gaze ale tarii noastre, respectiv constructia gazoductului Nabucco.
E.ON si Gaz de France vor beneficia si ele de pe urma acordului, FMI dand autoritatilor indicatii pentru a liberaliza preturile pentru companiile captive.
Un alt angajament asumat de Romania vizeaza eliminarea barierelor legislative si tehnice referitoare la comertul cu electricitate peste granita, precum si stabilirea pana in luna decembrie a unui sistem "intra-day" de tranzactionare a energiei electrice si gazelor cu Ungaria si Bulgaria. In toamna acestui an va intra in functiune centrala Petrom de la Brazi, de 860 MW.
Tot articolul, in Jurnalul National
Doua miliarde de dolari, gaura din bula imobiliara... Negocieri dure intre Deutsche Telekom si Guvernul elen...