Antena Căutare

Consiliul Concurentei, sub presiune: RCS&RDS, UPC si riscul aparitiei unui "monstru"

Piata de telecomunicatii din Romania este in fierbere, dupa ce, saptamana trecuta, au aparut informatii potrivit carora operatorul national RCS&RDS, controlat de miliardarul oradean Zoltan Teszari, se pregateste sa cumpere, contra unei sume de 300 de milioane de dolari, dusmanul de moarte UPC. Tranzactia trebuie avizata insa si de Consiliul Concurentei care, teoretic, ar trebui protejeze consumatorul prin asigurarea unui mediu concurential normal. Dar ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat ca, personal, nu crede ca prin aceasta "miscare" se va ajunge la o situatie de monopol. Statisticile arata insa altceva!

Riscul aparitiei unui monopol, atat pe piata de cablu TV, cat si pe cea a serviciilor de Internet, este extrem, daca avem in vedere cifrele, chiar daca nu exista cote de piata unanim recunoscute.

Concret, prin "cuplarea" RCS&RDS-UPC s-ar naste un gigant telecom (60-70% din piata!), cu circa patru milioane de abonati TV si aproape 1.5 milioane de clienti de Internet fix.

Iar "concurenta" directa s-ar rezuma doar la Romtelecom si Digital Cable Systems care, impreuna, abia aduna aproximativ 1.5 milioane de abonati. Ceea ce ar conduce la dezechilibrarea principalului pilon al oricarei economii de piata, concurenta. Si la aparitia unor practici de tip monopolist, care ar putea ajunge la impunerea de preturi atat pentru redifuzarea posturilor TV, cat si pentru utilizatorii finali.

Astfel, in lipsa unei alternative, telespectatorii, care nu pot sau nu doresc sa-si monteze o "farfurie" de satelit pe casa ori balcon, se vor vedea obligati sa cumpere serviciul de cablu TV la pretul impus de furnizorul unic, aparut prin "fuziunea" RCS&RDS cu UPC.

Achizitii pe datorie

Desi se afla pe locul trei in "Top 500 miliardari" din Romania, realizat de jurnalistii de la Adevarul, despre Zoltan Teszari, omul care controleaza RCS&RDS (43% din actiuni), nu se cunosc multe lucruri.

Cert este insa ca aradeanul a reusit sa creeze, in ultimii ani, un adevarat imperiu in telecomunicatii, cumparand in stanga si in dreapta micii furnizori si extinzandu-se agresiv si in afara granitelor Romaniei, in Ungaria, Slovacia, Croatia, Cehia, Serbia si, chiar, in ajungand pana in Italia. Evident insa, aceasta expansiune acerba s-a bazat pe credite, in momentul de fata datoriile RCS&RDS ridicandu-se la aproape 550 de milioane de dolari.

Miza cu multe zerouri

Veniturile RCS&RDS depasesc 700 de milioane de dolari iar, teoretic, obtinerea celor 300 de milioane necesare pentru cumpararea UPC nu ar fi o problema. Conform unor surse, Teszari ar negocia inca de la sfarsitul lui 2010 acest imprumut cu mai multe banci de investitii, precum Credit Suisse si Morgan Stanley, cei peste 1.15 milioane de clienti ai UPC fiind mai mult decat tentanti.

Mai mult, UPC a incheiat pe minus anul trecut, numarul sau de abonati la serviciile de cablu TV scazand cu 13%. Iar Liberty Global, actionarul american al UPC, a angajat banca de investii Rothchild pentru identificarea unei solutii pentru UPC Romania - fostul operator Astral, achizitionat pentru 400 de milioane de dolari in 2004.


Risc de inchidere a pietei TV!


Decizia Consiliului Concurentei in ceea ce priveste tranzactia RCS&RDS-UPC ar putea fi decisiva pentru viitorul pietei de telecomunicatii din Romania. In cazul unui aviz favorabil, specialistii atentioneaza ca, practic, piata de servicii TV prin cablu se va inchide.

De ce? Simplu. Nimeni nu va mai putea lupta cu sanse egale cu un astfel de gigant, iar RCS&RDS ar putea ajunge in postura de a-si impune linistita preturile.

Conform regulilor economiei de piata si a normelor europene insa, intreprinzatorilor nu le este permis sa fixeze preturi sau sa-si distribuie intre ei cote de piata.

Scenariu de cosmar pentru economia mondiala: petrolul, la 220 USD/baril... Mai multe autorizatii de construire a locuintelor in luna ianuarie. S-a inregistrat o crestere cu 17% fata de 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x