Antena Căutare

Constructiile si agricultura au contribuit la scaderea PIB cu 2,3%

Consumul final al gospodariilor s-a diminuat cu 1% . Constructiile si-au accentuat declinul la 14,9% in trimestrul al treilea, iar volumul de activitate din agricultura s-a diminuat la 7,6%. Aceste sectoare au contribuit la scaderea PIB cu 2,3% in T3. Industria si-a incetinit avansul la 4,2%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica.





Efect pozitiv: exportul net


Din punct de vedere al utilizarii PIB, cererea interna a scazut in perioada iulie-septembrie cu 2,5% comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, potrivit datelor brute, pe seama reducerii volumului formarii brute de capital fix (-13,7%) si a volumului consumului final. Consumul final total a scazut cu 1,4% atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor cu 1%, cat si a volumului cheltuielilor pentru consum final al administratiilor publice cu 3%.

Pe de alta parte, un efect pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+14,6%), comparativ cu avansul volumului importurilor (+11,9%). In primele noua luni, PIB a fost estimat la 348,02 miliarde de lei, in scadere in termeni reali cu 1,9% fata de perioada corespunzatoare din anul 2009. Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.

PIB va scadea cu 1,9% in acest an, potrivit estimarilor autoritatilor romane si FMI, care mizeaza pe revenirea economiei pe crestere in 2011. Scaderea PIB in primele noua luni a fost determinata, in mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (-13,3%), agricultura (-5,4%) si servicii (-2,2%). Cele trei sectoare au avut o contributie la formarea PIB de 62,3%, respectiv 7,3% constructiile, 6% agricultura si 49% serviciile.

sursa:Financiarul.com

OUG 50 ii protejeaza pe consumatori doar pana la jumatatea anului viitor... 50 de mil. de lei, pentru o sursa de energie electrica ecologica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x