Efect pozitiv: exportul net
Din punct de vedere al utilizarii PIB, cererea interna a scazut in perioada iulie-septembrie cu 2,5% comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, potrivit datelor brute, pe seama reducerii volumului formarii brute de capital fix (-13,7%) si a volumului consumului final. Consumul final total a scazut cu 1,4% atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor cu 1%, cat si a volumului cheltuielilor pentru consum final al administratiilor publice cu 3%.
Pe de alta parte, un efect pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+14,6%), comparativ cu avansul volumului importurilor (+11,9%). In primele noua luni, PIB a fost estimat la 348,02 miliarde de lei, in scadere in termeni reali cu 1,9% fata de perioada corespunzatoare din anul 2009. Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.
PIB va scadea cu 1,9% in acest an, potrivit estimarilor autoritatilor romane si FMI, care mizeaza pe revenirea economiei pe crestere in 2011. Scaderea PIB in primele noua luni a fost determinata, in mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (-13,3%), agricultura (-5,4%) si servicii (-2,2%). Cele trei sectoare au avut o contributie la formarea PIB de 62,3%, respectiv 7,3% constructiile, 6% agricultura si 49% serviciile.
sursa:Financiarul.com