Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

De ce statul trebuie sa restructureze gaurile negre

Romania trebuie sa isi restructureze companiile de stat care produc pierderi, deoarece marea majoritate a acestora primesc subventii, iar Comisia Europeana a inceput sa le inglobeze in deficitul national pe cele care traiesc din pomana statului.

Rand pe rand, "gaurile negre" ale statului incep sa impovareze deficitul cu pierderile lor imense, ceea ce inseamna ca Guvernul va trebui sa taie tot de la salarii sau investitii pentru a reduce deficitul la nivelurile convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE). In 2011, Romania trebuie sa ajunga la un deficit de 4,4%, de la 6,9% in acest an.

Lista incapabililor a fost completata vrand-nevrand de institutul european de statistica Eurostat, iar perspectivele sunt sumbre pentru perioada urmatoare, din ce in ce mai multe companii intrand sub incidenta acestei prevederi.

Comisia Europeana a introdus din septembrie acest an in deficitul calculat de Eurostat (asa numit ESA) anumite companii-problema ale statului. Este vorba despre Termoelectrica, CFR Calatori, CET-urile care ramasesera neintroduse in 2008 si Compania Nationala a Huilei Petrosani. De ce aceste companii si nu altele?

"Comisia Europeana ia in calculul deficitul companiei care are mai mult de 50% din cheltuieli din fonduri publice, mai mult de trei ani consecutivi", a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul de Finante, la seminarul EU-Cofile, organizat de Banca Nationala a Romaniei, Alpha Bank si ARB. Este o mare problema pentru ca din 2012, Romania s-a angajat sa aiba un deficit bugetar pe sistem ESA de maximum 3%.

Tot articolul, in Jurnalul National

Recomandari