Antena Căutare

Doar 5 tari din UE nu aplica TVA redusa la alimente

Guvernul nu isi permite sa reduca TVA la alimente la 5%, masura care ar pune presiuni prea mari pe incadrarea in tintele de deficit bugetar convenite cu FMI, a declarat pentru ,,Fin.ro” Dan Lazar, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. ,,Guvernul nu isi permite in prezent o astfel de relaxare fiscala. Nicio modificare de acest gen nu se face fara acordul FMI”, a declarat Dan Lazar.

Doar Romania, impreuna cu alte patru state din UE, precum Bulgaria, Danemarca, Estonia, Lituania, nu prac­tica TVA redusa la alimente.

In schimb, majoritatea tarilor euro­pene au cote scazute de TVA. Cel mai redus nivel, de 0%, este aplicat in Malta pentru toate marfurile alimen­tare. Si alte state aplica o singura cota redusa fata de cea standard, cum ar fi Olanda - 6%, Austria 10%, Finlanda 13%, Cehia 10%.

Multe tari au ales insa mai multe variante de taxare a bunurilor ali­mentare. De exemplu, Spania prac­tica TVA redusa la hrana de 4% si 8%, Franta taxeaza alimentele cu 5,5% si 19,6%, iar italienii platesc pentru produsele alimentare 4% si 10%.

Alte state practica 3 sau 4 cote de TVA pentru alimente, cea mai ridicata fiind cota standard. Astfel, Polonia aplica TVA de 5%,8% si 23%, iar Portugalia de 6%, 13% si 23%.

Atat patronatele din agricultura, cat si o parte din oamenii de afaceri au cerut insistent Executivului sa aplice o astfel de relaxare fiscala.

Potrivit calculelor Finantelor, impactul anual al acestei masuri asupra bugetului ar fi de 1,5 miliarde de lei. Comparativ cu imprumuturile lunare ale MFP, aceasta suma este mica. De exemplu, in luna aprilie statul s-a imprumutat de pe piata interna de peste 6 miliarde de lei.

Sursa: Financiarul

Airbus a inregistrat comenzi record la salonul aeronautic din Franta... Care sunt planurile de business ale celor mai mari agentii de turism...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x