Doar Romania, impreuna cu alte patru state din UE, precum Bulgaria, Danemarca, Estonia, Lituania, nu practica TVA redusa la alimente.
In schimb, majoritatea tarilor europene au cote scazute de TVA. Cel mai redus nivel, de 0%, este aplicat in Malta pentru toate marfurile alimentare. Si alte state aplica o singura cota redusa fata de cea standard, cum ar fi Olanda - 6%, Austria 10%, Finlanda 13%, Cehia 10%.
Multe tari au ales insa mai multe variante de taxare a bunurilor alimentare. De exemplu, Spania practica TVA redusa la hrana de 4% si 8%, Franta taxeaza alimentele cu 5,5% si 19,6%, iar italienii platesc pentru produsele alimentare 4% si 10%.
Alte state practica 3 sau 4 cote de TVA pentru alimente, cea mai ridicata fiind cota standard. Astfel, Polonia aplica TVA de 5%,8% si 23%, iar Portugalia de 6%, 13% si 23%.
Atat patronatele din agricultura, cat si o parte din oamenii de afaceri au cerut insistent Executivului sa aplice o astfel de relaxare fiscala.
Potrivit calculelor Finantelor, impactul anual al acestei masuri asupra bugetului ar fi de 1,5 miliarde de lei. Comparativ cu imprumuturile lunare ale MFP, aceasta suma este mica. De exemplu, in luna aprilie statul s-a imprumutat de pe piata interna de peste 6 miliarde de lei.
Sursa: Financiarul
Airbus a inregistrat comenzi record la salonul aeronautic din Franta... Care sunt planurile de business ale celor mai mari agentii de turism...