Rezultatele testelor de stres derulate in randul a 91 de banci din 21 de state arata ca cinci banci din Spania, doua din Grecia si una din Austria nu au reusit sa treaca testele de stres.
Potrivit BBC, cele opt banci "corigente" sunt Oestereichische Volksbank (Austria), ATEbank si EFG Eurobank (Grecia), ambele controlate de statul elen, Catalunya Caixa, Pastor, Unnim, Caja3 si CAM (Spania).
Alte saisprezece banci au trecut la limita testele, motiv pentru care EBA a recomandat autoritatile nationale de supraveghere sa ia masuri specifice pentru a consolida pozitia bancilor prin majorare de capital.
Testele vor oferi un prim tablou al situatiei financiare a bancilor europene si se spera ca vor limpezi lucrurile aratand care banci sunt solide si care au nevoie de ajutor din exterior. Aceste teste verifica in ce masura bancile pot absorbi pierderi, cum ar fi imprumuturi neachitate in cazul expunerii la probleme economice sau la scaderea preturilor proprietatilor imobiliare.
De asemenea, a fost luat in calcul si evaluat impactul asupra bancilor al obligatiunilor pe care acestea le detin in statele cu probleme, cum ar fi Grecia, Italia sau Spania.
Cu toate astea, investitorii nu prea i-au in serios aceste teste, mai ales dupa ce anul trecut testele au fost puternic criticate. pentru ca au fost prea usoare, avand la baza o recesiune moderata, cu unele pierderi pe credit suveran.
Conform CNBC, mai multi investitori si analisti intervievati nu sunt inca convinsi de rezultatul testelor.
"Nu mi se pare ca aceste teste pun punctul pe i. In timp ce acestea se axeaza pe raspandirea datoriei suverane, ele nu subliniaza in mod explicit un eventual default suveran, care reprezinta adevaratul motiv pentru care piata este ingrijorata. Ele nu pun accentul pe interconectivitatea sistemului", a declarat John Ventre, manager la Skandia Investments.
Investitorii sustin ca ar fi mult mai linistiti daca bancile cu probleme ar fi recapitalizate. Nu este intamplator ca bancile din Grecia au anuntat majorari ale capitalului, de la emiterea de actiuni noi la vanzari de active, pentru a-si consolida situatia financiara inaintea anuntarii rezultatelor la testele de stres, transmite Reuters. Piraeus Bank a anuntat ca negociaza vanzarea diviziei sale din Egipt, dupa ce EFG Eurobank a raportat discutii privind vanzarea diviziei sale din Turcia iar actionarii Alpha Bank au votat in favoarea emisiunii de actiuni cu drept de subscriere.
"Faptul ca aceste anunturi sunt facute acum nu reprezinta o coincidenta. Evident, testele de stres ar putea arata ca, desi bancile din Grecia vor trece testul, ele vor fi langa limita", a declarat un analist bancar elen.
Sursa: Jurnalul National