Investitiile straine directe in primele opt luni ale anului au totalizat 1,96 miliarde de euro, in scadere cu 43% fata de perioada similara a anului trecut, cand s-a inregistrat un nivel de 3,44 miliarde de euro, potrivit datelor revizuite ale Bancii Nationale.
Investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din participatii la capital, care au insumat 1,273 miliarde de euro, restul intrarilor, de 683 de milioane de euro, reprezentand credite intra-grup.
De altfel, nivelul din acest an al investitiilor straine, cumulat la final de perioada, a fost permanent mai redus comparativ cu 2009. Cea mai drastica diminuare a avut loc chiar la inceput de an, valoarea ISD, de numai 120 de milioane de euro, fiind cu 89% mai mica decat cea din ianuarie 2009.
Ulterior, diferentele au inceput sa scada, in august inregistrandu-se cea mai redusa discrepanta.
In primele sapte luni ale anului, investitiile straine directe au ajuns la 1,77 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca in luna august fluxul de capital strain care a intrat in Romania a fost 191 de milioane de euro. De la inceputul lui 2010, cel mai ridicat nivel al ISD a fost inregistrat in luna martie, de 434 de milioane de euro.
Comparativ insa cu anul 2007, cand economia mondiala inca genera cresteri, nivelul lunar al investitiilor straine era de minimum 200 de milioane de euro, inregistrandu-se chiar investitii ale nerezidentilor si de peste 1,4 milioane de euro, valoare calculata in luna iulie. Comparativ cu acelasi an, in perioada ianuarie-august 2010, nivelul fluxului de capital strain s-a redus lunar, in medie, cu 50%.
Deficitul de cont curent s-a dublat
Potrivit datelor Bancii Nationale in perioada ianuarie-august 2010, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au finantat in proportie de 48% deficitul de cont curent, care s-a plasat la 4,07 miliarde de euro. Fata de perioada similara a anului trecut, acesta a crescut cu 48,7%, influenta determinanta avand-o balanta transferurilor curente, care a consemnat un sold mai mic cu 38,8% fata de ianuarie-august 2009.
Tot articolul, in Financiarul
Leul se apreciaza usor in raport cu euro... De ce sunt gazele scumpe in Romania...