Antena Căutare

Fiscul are doi angajati pentru a verifica marile averi. In 50 de ani pot fi controlati 100 de „chiaburi“

Expertii FMI au sugerat intr-un raport ca aplicarea legii va fi amanata din cauza lipsei de personal si a suportului IT.

Statul intentioneaza sa controleze persoanele fizice cu averi mari cu personal insuficient si cu un suport IT inexistent, dupa cum au spus expertii FMI intr-un raport realizat in urma misiunii tehnice la sediul ANAF din luna aprilie.

Desi masura a fost introdusa in noul proiect de modificare a Cons­titutiei, in prezent, in directia proas­pat infiintata la Fisc in acest scop, sunt angajati doar doi oameni. Legea privind controlul averilor mari a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, iar normele de aplicare au fost aprobate in luna martie.

In luna februarie, Sorin Blejnar, presedintele ANAF, a declarat ca un control major al persoanelor fizice cu averi mari va avea loc in a doua jumatate a anului viitor, dar nu a exclus ca si in acest an sa fie efectuate verificari. In prezent, in noua directie din ANAF lu­creaza doar doi angajati, care, potrivit ex­pertilor institutiilor financiare inter­nationale, nu au pregatirea necesara pen­tru a demara astfel de investigatii.

La un calcul simplu, asta inseamna ca, daca o investigatie va dura minimum un an, dupa cum recomanda FMI, cu perso­nalul actual, primele 100 de persoane fizice vizate de aceasta lege ar urma sa fie verificate in 50 de ani. In raportul Misiunii de Asistenta Tehnica din februarie 2011 realizat de expertii FMI se arata ca aplicarea masurii ar putea fi amanata din cauza lipsei de personal si a pregatirii insuficiente a inspectorilor de control.

,,Fazele programului au fost amanate cu 60-120 de zile din cauza lipsei de personal", potrivit raportului citat. Aceasta problema ar urma sa fie rezolvata, potrivit documentului, odata cu ,,reorganizarea avuta in vedere". Mai exact, Ministerul Finantelor se prega­teste sa concedieze o parte din angajatii institutiei si din ANAF, pe baza unui plan de reorganizare.

Tot articolul, in Financiarul

UE pregateste un nou pachet de ajutor pentru Grecia... Hidroelectrica si CNH, primele companii energetice cu management privat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x